Pe data de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Andrei, "cel dintai Apostol al Domnului Hristos", ocrotitorul spiritual al Romaniei. Inainte de a deveni unul din cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, Sfantul Andrei a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Urmand cuvintelor Invatatorului, dupa pogorarea Duhului Sfant, Sfantului Andrei i-a cazut la sorti sa vesteasca Evanghelia la popoarele din jurul Marii Negre.

Sfantul Apostol Andrei a avut o moarte martirica si a fost rastignit. Din cauza ca s-a considerat nedemn de a fi rastignit pe o cruce normala, asa cum a fost Mantuitorul, Sfantul Andrei a cerut sa fie rastignit pe o cruce in forma de X, care poarta numele de "Crucea Sfantului Andrei".

Si in ziua de azi, in noaptea premergatoare sarbatorii Sfantului Andrei exista cateva traditii si obiceiuri care sunt respectate. Unul din cele mai atractive ritualuri pentru fete este cautarea ursitului. Fetele stau in fata unei oglinzi, cu doua lumanari in mani pana vad chipul baiatului ales sau incearca sa vada chipul viitorului sot in forma pe care o ia cositorul sau plumbul topit si intarit bruc prin turnarea apei ori isi pun busuioc sub perna pe care dorm, sperand sa isi viseze ursitul.

Tot in aceasta noapte, pentru a testa rodnicia livezilor si campurilor se aduc crengute de visin in casa (care vor inflori pana la Craciun) sau se seamana boabe de grau.

Prin unele sate exista credinta ca in ajunul Sfantului Andrei bantuie strigoii si ca lupii sunt mult mai fiorosi. Se crede ca in aceasta noapte lupii pot vorbi, iar cei care reusesc sa auda vorbele lor afla anumite taine, insa mor repede. De asemenea mai exista mitul ca daca in aceasta noapte un om sau un animal este muscat de lup, acela se va transforma in varcolac. Pentru ca spiritele rele si varcolacii sa nu intre in case, femeile agata la usa si la ferestre cununi de usturoi si intorc seara toate oalele si canile cu gura in jos .Se zice ca Sfantul Andrei pazeste vitele de bolile si vrajile care le iau mana. Usturoiul se foloseste si atunci cand ciobanii urca oile si vacile la stana, pentru a fi ferite de muscaturile serpilor.