Aveti o memorie a numelor foarte slaba. Nici nu ati facut bine cunostinta cu cineva, ca ati si uitat cum se numeste. Exista o multime de exercitii pentru retinerea numelor, insa, ca sa nu mai aveti astfel de probleme, trebuie sa intelegeti, intai de toate, de ce le uitati.

Intai de toate, reineti ca este mai important sa ascultati, decat sa vorbiti! Daca nu auziti cum ii cheama cand se prezinta, nu aveti cum sa va amintiti numele lor.

“Nu retin nume, numai fizionomii. Nu cred ca o sa reusesc vreodata sa retin numele unei persoane pe care o vad pentru prima data. Imi e jena cand ii cer cuiva a doua sau a treia oara sa repete cum se numeste.” Schimbati-va atitudinea! Nu puteti sa cereti scuze cuiva, la nesfarsit, ca-i uitati numele. Daca spuneti ca stati prost la capitolul retinut nume, niciodata nu o sa stati mai bine. Mai mult decat atat, daca va tot cereti scuze, nu faceti decat sa reamintiti problema pe care o aveti.

“Ma gandeam la altceva cand mi-a fost prezentata persoana respectiva. Eram preocupat de altceva. Imi faceam griji de prima impresie si nu i-am retinut numele.” Concentrati-va! Lasati alte griji, zambiti si uitati-va in ochii celui care se prezinta. Repetati-i apoi numele: “Buna, George, incantat de cunostinta”. Repetitia este cheia!

O alta scuza este accea ca numele insusi v-a pus in incuractura. “I-am uitat numele pentru ca era prea complicat / prea lung.”

Daca persoana respectiva are un nume mai putin obisnuit, legati-va de acest lucru si cereti mai multe amanunte. De exemplu: care este originea lui? Cum se scrie? In cadrul discutiei, persoana respectiva o sa va repete de cateva ori numele, iar dumneavoastra veti fi perceput cu totul altfel. Relatia cu acea persoana va deveni mult mai personala. In general, oamenilor le face placere sa vorbeasca despre numele lor, chiar daca nu se dau in vant dupa ele.

Nu aveti probleme cu memoria! Este vorba de exercitiu. “Nici nu s-a prezentat bine, ca i-am si uitat numele.” Ce sa faceti sa evitati o asemenea situatie? Repetati numele interlocutorului cu voce tare: la inceputul, la mijlocul si la sfarsitul conversatiei. Cand il rostiti, va auziti si vi-l veti aminti cu usurinta.

Nu mai presupuneti ca “o alta persoana o sa va sopteasca numele sau ca un coleg o sa va mai prezinte o data persoana respectiva”.

Fiti primul care intreaba. Rugati-va colegii sa va prezinte, iar dumneavoastra incercati sa va uitati in ochii interlocutorului. Acest lucru va va forta sa va concentrati la felul in care arata si asupra numelui.

“Din greseala am asociat gresit numele cu alte persoane. Confund fetele oamenilor.” Puteti rezolva si aceasta problema de substituire. Este de ajuns sa va uitati cu atentie la chipurile oamenilor cand se prezinta. Incercati sa faceti o legatura intre nume si chip. Cu cat este mai ciudata asocierea, cu atat vei retine mai usor numele. Folositi-va de calitatile pe care le aveti!

Multi se plang de “supraincarcare”: “Am fost prezentat la prea multe persoane in acelasti timp. Creierul meu a fost suprasolicitat. Mi-au intrat pe-o ureche si mi-au iesit pe cealalta.”

Si aceasta problema are o rezolvare: rugati persoana care face prezentarile sa va sopteasca incet la ureche numele persoanelor respective. Apoi incercati sa repetati in gand numele, in timp ce va uitati la chipurile acelor oameni. Faceti acelasi lucru si in timpul conversatiei.

Daca nu reusiti si nu reusiti sa va amintiti numele cuiva, este de ajuns sa-i retineti chipul. Multi sunt incantati sa auda ca va mai aduceti aminte de ei. Iar daca le spuneti si pe nume, succesul este garantat.

Sursa:

businessknowhow.com, lodewijkvdb.com