Lasati la o parte ciocolata si frisca si incercati, dupa sarbatori, un desert al carui ingredient principal este o leguma: morcovul. Poate va vine greu sa credeti, dar nu este numai o prajitura foarte aspectuoasa, dar si foarte gustoasa.

In antichitate, morcovul a fost folosit ca planta medicinala. Este o sursa importanta de vitamina A si betacaroten. Prima este foarte importanta pentru o piele sanatoasa, ochi, par si intarirea sistemului imunitar, in timp ce betacarotenul ajuta organismul sa lupte importriva bolilor de inima.

S-a demonstrat ca in cazul persoanelor care mananca alimente bogate in caroten, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare se reduce la jumatate, iar cel al unui atac de cord, cu 75%.

Unele studii au demonstrat ca morcovii reduc cu o treime riscul aparitiei cancerului.

Aceste legume sunt o sursa importanta de fibre si sunt recomandate celor care vor sa scada nivelul colesterolului. Desi contin mai mult zahar decat alte legume, cu exceptia sfeclei, au putine calorii si chiar sunt foarte cautati de cei care vor sa tina cura de slabire. Un morcov de marime medie are in jur de 20 de calorii. In plus, se gasesc de cumparat indiferent de anotimp si, pe deauspra, sunt si ieftini.

Blatul:

225 g faina integrala

225 g morcov ras

100 g margarina sau unt

100 g zahar brun

2 lingurite de scortisoara

4 lingura de miere nezaharisita

1 lingura suc de lamaie

1,5 lingurita de praf de copt

Glazura:

25 g margarina sau unt

50 g crema de branza

100 g zahar praf

o jumatate de lingurita de esenta de vanilie

Cum se prepara:

Incingeti cuptorul bine. Ungeti o tava si tapetati-o cu faina.

Topiti untul, mierea si zaharul la un loc si adaugati si restul ingredientelor. Puneti compozitia intr-o tava si dati-o la cuptor timp de o ora, la foc potrivit.

Cand se raceste blatul, faceti glazura si turnati-o deasupra, ca in cazul unui tort obisnuit.

Sursa: sixwise.com, redandproud.com