Parintii isi vad intotdeauna copiii mai destepti si mai frumosi decat ai altora. Fiecaruia i se pare ca micutul lui este mai inteligent, pentru ca a invatat sa numere sau sa citeasca de la o varsta foarte frageda, ori pentru ca memoreaza foarte usor o poezie. Psihologii sunt de acord ca toate aceste lucruri conteaza, insa nu asta ar trebui sa urmareasca un parinte la copilul sau. Ci sa-i descopere darul cu care a fost inzestrat si sa-l incurajeze in acea directie. Nu este obligatoriu ca tuturor copiiilor sa le placa romana sau matematica.

Memorie buna - parintii vor observa cu usurinta ca micutii lor isi amintesc orice, ori ca memoreaza foarte repede un text. Psihologii sustin ca asemenea copii au un vocabular avansat pentru varsta lor. De exemplu, un copil de 3 ani poate folosi in vocabularul lui de zi cu zi cuvinte gen: „e de inteles” sau „de fapt”.

Motivarea - copiii inzestrati se pot concentra asupra unui singur subiect. De exemplu, unii pot fi atat de pasionati de dinozauri, incat invata cu usurinta numele acestora si ce tip de hrana mancau. Multi copii ajung la o faza cand sunt fascinati de dinozauri, insa nu atat de tare incat sa invete si numele acestora.

Creativitatea - copiilor le place sa se joace si sa inventeze tot felul de lucruri, ceea ce nu este un lucru rau. Din pacate, aceasta caracteristica nu este intotdeauna pozitiva, avertizeaza cercetatorii. Un copil creativ s-ar putea sa vada lucrurile intr-un mod neconventional. E adevarat ca s-ar putea sa-i ia mai mult timp sa rezolve un test cu raspunsuri „adevarat/fals”, insa isi pune tot timpul probleme de genul „dar daca ...”. Psihologii recomanda sa va opriti sa-i intrebati in ce fel vad lucrurile si cum au ajuns la asemenea concluzii.

Au calitati de lideri - unii se implica, preiau conducerea unei actiuni si o duc pana la capat. Sunt responsabili, greu de stapanit, le place competitia, isi sustin punctul de vedere si au simt critic. Vorbesc repede si sunt foarte convingatori. Indiferent cat sunt de mici, au puterea sa-i alinieze pe altii pe terenul de joaca.

Arta, muzica, teatru - activitatile artistice ii incanta pe copii, pentru ca se pot exprima prin desen, compunand o piesa sau printr-un pamflet. Ei isi amintesc cu usurinta melodii, au darul de a povesti frumos sau de a-i imita pe altii. Traiesc emotii foarte intense si simt nevoia sa si le exprime.

Comunicarea - copiii talentati pot exprima anumite lucruri foarte clar, folosind multe sinonime care dau culoare si emotie unei povesti. Este vorba despre aceia care citesc mult si discuta cu adultii despre ceea ce au aflat.

Planificarea - exista si copii care isi organizeaza munca si isi stabilesc prioritatile. Sunt cei care se dovedesc foarte buni la anumite jocuri, precum sahul, unde trebuie sa anticipezi miscarea partenerului. Chiar daca micutului dumneavoastra nu-i place acest joc, trebuie sa-l urmariti cum se descurca in alte jocuri de strategie, cum gaseste o portita sa termine mai repede.

Matematica - unii sunt in stare sa rezolve probleme complicate, de multe ori fara pix si fara hartie. Altora sa plac puzzle-uri sau sa rezolve probleme de logica. Exista chiar si micuti care rezolva probleme de algebra de cand sunt la gradinita.

Cititul - le ocupa o mare parte de timp si ajung sa citeasca carti complicate, cu mult peste varsta lor. Mai mult, unii sunt in stare sa parcurga cateva carti pe saptamana.

Tehnologia - unii sunt fascinati de tehnologie, computere si radiouri, insa nu si de carti. Nu le place in ruptul capului sa citeasca. Este vorba de cei care mesteresc toata ziua ceva, care vin cu diverse inventii pe cat de simple, pe atat de ingenioase.

Stiinta - sunt copiii foarte curiosi, care se intreaba de ce lucrurile sunt asa cum sunt, gen: „de ce este cerul albastru?”. Ei asteapta de la parinti raspunsuri interesante.

Sursa: Forbes