O vorba veche zice ca dupa 3 zile de sedere, musafirul nu-ti mai face placere. Ei bine, fie ca e vorba de doua zile, fie ca este vorba de o saptamana, cu totii ne-am confruntat cu situatii in care cineva care a venit in vizita a uitat sa mai plece. Iata ce trebuie facut in asemenea situatii.

Cel mai bine ar fi sa incercati sa preveniti acest lucru. Cum? Stabiliti anumite reguli inca de la inceput! Anuntati-i cat de mult timp le-ati alocat, folosind formule gen: “As vrea tare mult sa ne vedem. Puteti veni maine pana in ora 18? Pe urma nu ne mai gasiti acasa.” sau “Sigur ca vrem sa va vedem. Va stam la dispozitie pana maine dimineata, la ora 8”. Daca este un musafir care trebuie sa stea peste noapte, ii puteti spune: “Sigur, vino si stai la noi. Avem si noi timp sa mai vorbim. Astea 2 zile sunem mai liberi”.

Aratati-va plictisiti. Serios. Multi se simt bineveniti atata timp cat gazda face efortul sa le faca toate poftele. Daca vedeti ca musafirul nu are de gand sa mai plece, asezati-va in sufragerie si cititi o carte, cu televizorul stins, sau petreceti-va cateva ore reorganizandu-va colectia de timbre.

Evitati sa fiti in compania lor. Spuneti-le ca aveti nevoie de cateva ore in care sa fiti lasati singuri cu sotul sau sotia etc., ceva de genul: “Maine seara, vrem sa cinam in oras / mergem la teatru etc.” Daca faceti asa cateva seri la rand, vor pricepe ca trebuie sa se mai duca si pe acasa.

Inlocuiti mancarea pe care o cumparati de obicei cu una ieftina, care stiti sigur ca nu-i place musafirului dumneavoastra. Daca e istet, se va prinde repede ca vreti sa-i transmiteti un mesaj.

Amintiti-le cat e ceasul. Poate au uitat. Cand cineva se aseaza pe canapea si se simte bine, timpul trece foarte repede si uneori poate nu-si da seama. Asa ca va puteti uita la ceas spunand: “Vai! E aproape ora 8 si am mai am ceva de lucru pentru maine, inainte sa merg la culcare. Ce planuri aveti pentru maine?” Daca o spuneti asa, ii dati musafirului de inteles ca trebuie sa plece.

Un pic de teatru nu strica. In cazul unei petreceri, cand se face foarte tarziu si vreti sa scapati de ultimii musafiri, iata solutia perfecta. Rugati-va un prieten sa va intrebe cu voce tare, ca sa auda toata lumea: “S-a facut tarziu, esti sigur ca o sa reusesti sa te trezesti devreme maine?”, iar dumneavoastra trebuie sa-i raspundeti: “Ai dreptate, ar trebui sa merg la culcare. O sa mai dam o petrecere cat de curand”. Daca mai exista si persoane care nu au auzit ce ati spus sau nu au inteles, din diverse motive, le puteti explica ca s-a facut tarziu, ca majoritatea au plecat si ca doriti sa puneti capat petrecerii, dar ca ii veti chema la urmatoare.

Este bine de stiut insa ca cel mai bun mod de a scapa de cineva este acela de a-i intreba direct ce planuri au pentru a doua zi sau pentru saptamana viitoare sau cand au tren sau avion spre casa.

Sursa: wikihow.com, thesimpledollar.com