In lumile virtuale, cum ar fi Second Life sau Entropia, iti poti crea propriul avatar, ducand viata ideala: tu alegi cu cine vorbesti, cu cine lucrezi si, mai ales, cu cine ai o relatie. De la sex pasager pana la casatorie si copii tridimensionali, viata pe care o ai online poate compensa ce iti lipseste in viata reala.

Ce se intampla insa cand ai acasa o partenera sau un partener, iar tu ai discutii fierbinti pe chat sau faci sex in Second life? Se poate numi acest lucru adulter, fiind el chiar si doar virtual?

Nu se poate spune ca lumile virtuale au propagat cultura adulterului, pentru ca acest lucru se intampla de cand lumea. De asemenea, nici toti cei care isi fac un cont in Second Life sau alte lumi virtuale, nu o fac neaparat pentru a avea parte de sex.

Cu toate acestea insa, lumile virtuale i-au incurajat pe oameni sa caute experiente noi. Ei pot fi cine si ce vor. Femeia stearsa pe care o vezi in magazinul de vizavi cumparand niste lentile de contact ar putea deveni o vampa in lumea virtuala. Sau ar putea deveni un barbat. Sau un varcolac, orice.

Conform msnbc.msn.com, Jeremy Bailenson si Nicholas Yee de la Universitatea Stanford au efectuat, in 2007, un studiu cu titlul "Efectul Proteus", Proteus aparand in mitologia greaca drept un zeu marin ce se putea metamorfoza. Rezultatele au aratat ca imaginea pe care utilizatorii o aveau despre sine le influenta comportamentul, participantii cu avataruri mai atragatoare tinzand sa devina intimi rapid, in mai putin de un minut, cu un strain.

Notiunea de adulter variaza de la cuplu la cuplu

Intr-un spatiu virtual poti fi sexi, increzator si poti face lucruri la care nici nu ai indrazni sa te gandesti in viata reala. "Personajul meu este tot ceea ce ar fi trebuit sa fiu eu... Reprezinta tot ceea ce ar fi trebuit sa fac acum cativa ani...", spune o utilizatoare Second Life intr-un documentar realizat de BBC.

Felul in care te folosesti de acest lucru depinde doar de tine. Daca il folosesti ca sa ai relatii intime virtuale si sa impartasesti secrete din viata reala pe care nu le-ai spune partenerului tau, se poate spune ca ai comis adulter.

Acest lucru depinde insa cel mai mult de regulile pe care le-ai stabilit cu partenerul tau real. Intr-un studiu facut demsnbc.com, acum un an, doua treimi din respondenti au spus ca chat-ul cu tente sexuale, precum si filmarea cu un webcam in ipostaze erotice se considera inselat. Dupa cum ai vazut, nu toti au fost de acord cu aceasta parere, asa ca doar in urma unei discutii cu partenerul iti poti da seama ce intelege el prin adulter.

Sexul virtual are si avantaje pentru viata reala

Desi in lumi virtuale precum Second Life, There sau Entropia poti face sex, nu este intotdeauna vorba doar despre asta. Un alt studiu asupra lumilor virtuale a descoperit ca 60% dintre femeile intervievate nu jucau singure, ci impreuna cu partenerul lor de viata.

Acest lucru inseamna ca reactiile pe care partenerul le are in viata virtuala pot modela sau influenta relatia din viata reala si te ajuta sa iti intelegi mai bine perechea, ceea ce poate fi adeseori folositor cuplului.

Cu alte cuvinte, desi dezavantajele lumilor virtuale sunt evidente (aventurile online se pot transforma in aventuri reale, iti inseli partenerului real cu avataruri virtuale sau iti ignori sotia/sotul), am putea folosi aceste instrumente si pentru a ne cunoaste mai bine partenerul. Spre exemplu, nu ar fi interesant sa intri intr-un sexshop virtual impreuna cu sotul sau sotia si sa afli astfel, intr-un mediu sigur si anonim, ceea ce ii place?

In continuare, poti urmari reportajul BBC despre relatiile virtuale

Episodul 1

Episodul 2

Episodul 3

Episodul 4