Femeile insarcinate care poarta centura de siguranta reduc riscul ca, in cazul unui accident de masina, fatul sa moara sau sa fie grav afectat, se arata intr-un studiu american citat de Reuters. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan estimeaza, pe baza datelor obtinute pana acum, ca 200 dintre cei 370 de fetusi care mor anual in accidente de masina in Statele Unite ale Americii ar putea fi salvati daca toate femeile insarcinate ar purta centura de siguranta, relateaza Reuters.

“Centura de siguranta protejeaza in mod deosebit fetusul si neutilizarea ei ridica o mare problema”, a declarat doctorul Mark Pearlman, cel care a condus studiul, intr-un interviu telefonic, pentru Reuters. “De fiecare data cand se urca intr-un automobile, femeile insarcinate ar trebui sa poarte centura de siguranta. De fiecare data!”

Cercetatorii au analizat in detaliu 57 de accidente in care au fost implicate femei insarcinate. In 12 cazuri, fetusii au murit. Femeile insarcinate care purtau centura de siguranta au redus riscul ca fetusul sa fie ucis sau grav accidentat cu 84% fata de cele care nu purtau centura.

Pearlman a declarat ca spera ca, odata cu publicarea acestui studiu, sa fie desfiintat mitul conform caruia centura de siguranta ar dauna fetusului. El a oferit si cateva trucuri pentru ca femeile insarcinate sa foloseasca centura de siguranta in modul cel mai eficient: cureaua de jos trebuie plasata cat mai mult posibil sub burta, peste solduri.

Totodata, cercetatorii nu au gasit nici o dovada ca airbag-urile ar fi daunatoare pentru fetusi, iar Pearlman a declarat ca nu recomanda dezactivarea lor.