In Australia a fost descoperita o noua metoda contraceptiva pentru barbati - o substanta injectabila, pe baza de hormoni. Pentru a fi eficace, injectia trebuie facuta de cel putin patru ori pe an, potrivit cercetatorilor australieni citati de presa de la Antipozi. Injectia are acelasi efect ca pastilele anticonceptionale luate zilnic de femei, informeaza news.com.au.

Cercetatoriii sustin ca aceasta este o metoda sigura si rapida de contraceptie, care are efect in 95 la suta din cazuri. Pana in prezent, singura metoda fara bariera descoperita pentru barbati era vasectomia.

Substanta injectabila are ca efect inhibarea temporara a producerii spermei. Realizata dintr-o combinatie de hormoni, substanta trebuie administrata o data la 2-3 luni.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare ANZAC au testat substanta pe 1756 de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 51 de ani, si au constatat ca are un efect mult mai rapid decat substantele bazate doar pe hormoni androgeni.

Profesorul Peter Liu, co-autorul studiului, a declarat ca este dezamagit de faptul ca marile companii farmaceutice nu au fost interesate sa produca substanta pentru comercializare.

"Consider ca este neaparat nevoie ca acest mijloc de contraceptie sa apara pe piata, deoarece am vazut ca exista foarte multe cupluri in care femeile nu vor sa ia contraceptive orale ori nu le tolereaza, sau cazuri in care barbatii doresc sa faca cat mai tarziu o vasectomie", a spus profesorul Liu.

"Nici o mare companie nu s-a arata interesata de a produce si comercializa aceasta substanta si nu inteleg de ce", a adaugat acesta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intentioneaza sa testeze metoda timp de trei luni.