Din ce in ce mai multe familii au o bona pentru zi, una pentru seara si uneori una pentru weekend, deoarece programul incarcat nu le permite sa se imparta in mai multe directii. Petrecerea majoritatii timpului la serviciu, in defavoarea vietii de familie te poate avantaja financiar, insa "nu le poate face pe toate". Care este impactul acestei alegeri asupra copilului si de ce trebuie sa tina cont parintii atunci cand aleg o bona, aflati din articol.

Potrivit psihologului Bogdan Lucaciu, prezenta mai multor bone are un impact deosebit asupra copilului. "Mai multe doici scad probabilitatea unui singur atasament, solid si favorabil dezvoltarii copilului. E important ca el sa se ataseze de cineva, dar de cineva care sa-i poata usura dezvoltarea si nu sa-l inlantuiasca. Pe de alta parte, fara dragoste nu exista nici progres al copilului. O guvernanta "victoriana" nu va produce decat fie adolescentii nevrotici, inchisi in sine si habotnici, fie revoltati, antisociali si agresivi", spune acesta.

"Un copil cu un atasament normal are nevoie de o 'closca' normala, care sa-i configureze, prin relatia ei cu el, o imagine de sine, un inceput de independenta satisfacator. Chiar daca voi contrazice parerea generala ca mama naturala e cea mai importanta, cred ca atasarea sanatoasa este cea care nu-l va face pe copil sa devina total dependent de cea care il ingrijeste", spune Lucaciu..

Copilul trebuie crescut in asa fel incat sa poata deveni independent mai tarziu. Din aceasta cauza, "de multe ori, bunicii nu sunt cele mai bune doici", spune Lucaciu. Acesta crede ca apelarea la mai multe doici este inadecvata, mai ales pentru copiii de varste mici, deoarece atasamentul copilului se fragmenteaza intre mai multe persoane.

Pe de alta parte, Maria Dumitrache, o femeie de afaceri care este mama unei fetite de un an si jumatate, crede ca alegerea a doua bone este foarte potrivita pentru copilul ei. "Bona de zi se ocupa de ingrijirea micutei, iar cea de seara de educatie, deoarece stie sa relationeze cu cea mica", spune Dumitrache.

Bona ideala - echilibrata si educata

Medicul Lucaciu considera ca cel mai important este sa induca siguranta si echilibru, astfel incat sa nu risti angajarea unei hoate, santajiste, pedofile sau instabile psihic, care ar putea avea reactii agresive atunci cand copilul e galagios.

Important insa e sa si "predai" copilul cu asteptari realiste. "Un copil de doi ani, influentat de o bunica sau o mama hiperprotectoare, care nu are deja disciplina olitei inceputa, va fi un copil dificil si e de datoria parintilor sa accepte o intarziere si o dificultate in educatie. Din pacate, in familie suntem la fel de orgoliosi si ne e greu sa ne dam seama de tarele copiilor nostri. E bine, de aceea, sa ne concentram doar asupra dezvoltarii si evolutiei copiiilor, si nu asupra orgoliilor noastre", crede Lucaciu.

Se mai pune problema educatiei pe care trebuie sa o aiba bona: aceasta conteaza foarte mult, dar numai daca bona are si personalitatea adecvata. Maria Dumitrache ne-a spus ca, pentru ea, educatia pe care o aveau bonele in momentul in care le-a angajat a fost un punct de referinta, insa factorul cel mai important a fost profilul copiilor bonelor. Dumitrache si-a ales bonele la recomandarea unor cunostinte, deoarece nu a avut incredere in cele de la agentii.

Pentru ca parintii sa isi dea seama din primele zile daca au ales bona potrivita, ar trebui sa fie foarte atenti la capacitatea acesteia de a comunica si iubi un copil, firescul relatiei cu acesta. Psihologul Lucaciu este de parere ca parintii apeleaza la o bona din dorinta ca acel copil sa primeasca ce nu pot da ei: "Mi-e teama ca multi cauta o bona pentru a-si implini idealuri nevrotice privind copilul lor. Perfectiune, igiena, rigori pe care ei insisi trebuie sa le implineasca in "job-ul" lor social si cu care se lupta cu mai mult sau mai putin succes".

Atentie la exigentele care ii sunt impuse bonei: oricat de potrivita ar fi pentru acest post, ea nu poate substitui total rolul de parinte, oricat de mult ti-ai dori acest lucru: "Parintii cer de la bona lucruri pe care ei insisi nu le pot indeplini in viata de zi cu zi si vor ca cel mic sa fie tratat ca si orgoliul lor. As sfatui parintii sa se analizeze mai intai pe ei insisi cand au de ales o bona pentru copilul lor", a mai spus Lucaciu.