In trustul lui Voiculescu au inceput sa fie mai multi scriitori decat jurnalisti. In fond, o carte se scrie cu aceleasi litere care formeaza aceleasi cuvinte ca si o stire de doi bani. Scrieti, baieti, scrieti orice numai scrieti romane!

In umbra micului urs

Mihaela Radulescu lucreaza la a doua carte, la fel si Gabriela Vranceanu Firea. Iar exceptionalul ziarist Brancu a intrat de mult in randurile intelectualilor cu opera. Cu riscul de a fi acuzat ca am ceva personal cu micul vector al presei romanesti, Ion Cristoiu, eu cred ca aici e mana lui.

Puternic influentati de geniul tutelar al maestrului, angajatii Antena 1 au inteles ca degeaba spui chestii la televizor daca nu ai cateva carti publicate in spate, ca nu te crede nimeni. Si nu neaparat sa “le ai in spate” la modul figurat, ar fi fain ca fiecare ziarist de la Antena sa aiba un decor format din volumele publicate, cam ca Dan C. Mihailescu la “Omul care aduce cartea” sau ca parintele Tabara, la fosta lui emisiune.

Iar Cristoiu ar putea sa-si construiasca, cum faceam noi din zapada cand eram mici, o cazemata de carti, intarita, la baza, cu ziarele in care maestrul a publicat editoriale care ar tine, mai degraba, de literatura. Sau un zid de volume cu o gaura prin care sa vorbeasca si sa i se vada fata.

La Mihaela Radulescu e mai greu, ca nu poate umple ditamai decorul de la “Duminica in familie” cu singura ei carte publicata. Dar ar putea sa-si agate la gat un exemplar, ca tot ii place ei sa poarte accesorii excentrice. Iar Gabi Firea sa-si puna opera pe masa, la talk-show-ul ei, cum facea Paunescu in vremurile bune. Bune pentru el.

Cronica de sugestii si reclamatii

Dar eu cred ca toti angajatii trustului Intact ar trebui sa se apuce de scris romane. De ce ar ramane mai prejos Adelin Petrisor, de exemplu, care ar putea publica senzationalul roman de aventuri “Padurea sinistratilor”? Ca sa nu mai zic de Tuca, care si-ar putea povesti copilaria fericita petrecuta la periferia Caracalului in superbul bildungsroman “De veghe in lanul de la scara”.

Mircea Badea a dovedit in repetate randuri ca nici el nu-i ala mai prost, deci ar putea replica cu o carte de pumni si bataie lunga, intitulata, de exemplu, “Marile spagate”. Iar veselul Valentin Stan si-ar putea depana serile petrecute in fata laptopului in capodopera “La rascruce de file-uri”.

Poate nici cititorul de prompter Mandruta nu ar trebui sa se lase mai prejos. Doar ca la el ar fi mai greu cu scrisul, ca el mai mult citeste. Dar nu cred ca l-ar impiedica nimeni sa publice romanul “Prompter. Contraprompter”, o colectie a celor mai bune stiri cu si despre Dan Voiculescu. Iar cea mai buna parte a faptului ca se vor apuca toti antenistii de scris va fi ca, astfel, isi vor asigura si un numar decent de cititori. Ca se vor citi unii pe altii.

http://mantzy.wordpress.com/