Mananci la restaurant si te intrebi, uneori, cum de gatesc unii bucatari atat de bine. La cat te costa portia, banuiesti probabil ca folosesc preparate speciale pentru a da gust mancarii. Nici pe departe. Totul se reduce la cateva principii de baza. Incearca sa le respecti si o sa-ti iasa o mancare de te lingi pe degete.

Regula numarul 1: gusta mancarea! Este cea mai importanta parte din tot procesul de gatit. Trebuie sa gusti in mod constant mancarea pe care o faci. Aceasta regula se aplica chiar si in cazul chiftelelor. Trebuie sa iei un pic din carne, s-o pui la prajit si apoi sa gusti, sa vezi daca este indeajuns de sarata sau condimentata. Adauga mirodenii si apoi pune-o din nou la foc. Cand esti multumit de gustul pe care-l are, poti prepara intreaga cantitate. Pentru ca aceasta etapa este atat de importanta, multi bucatari nici nu gatesc cu ingrediente care nu le plac. Daca faci acest pas de la inceput, poti evita un dezastru care nu ar mai putea fi reparat.

2. Foloseste ingrediente de calitate. Cele proaspete fac diferenta. Legumele si carnea cumparate de la micii producatori dau gust mancarii. Supermarketurile sunt mai preocupate de cum arata mancarea si mai putin de gustul ei. Un mar cumparat de la taranii din piata va fi intotdeauna mai gustos decat unul cumparat din magazin.

3. Se spune ca un sos bun face diferenta intre o gospodina si un bucatar sef. Sosurile sunt foarte usor de facut si ar trebui mai tot timpul sa prepari unul pe care sa-l servesti la masa. Daca ai un pic de carne in tigaie, pune un pic de vin si amesteca pana cand jumatate din vin se evapora. Apoi stinge focul. Gusta sosul si mai adauga sare si piper daca este nevoie.

4. Foloseste unt cand gatesti! Ii da mancarii o aroma deosebita. Cand prajesti carne, ar trebui intotdeauna s-o prajesti in unt (adauga totusi si un pic de ulei, sa nu se arda untul). Foloseste intotdeauna unt nesarat, pentru a decide singur cat de sarata vrei sa fie mancarea. Daca vrei sa dai gust legumelor fierte sau gatite la abur, pune-le intr-un vas cu un cubulet de unt si amesteca la foc mare. Adauga sare, piper, dar si un pic de patrunjel tocat.

5. Foloseste verdeata proaspata! Patrunjelul, mararul, leusteanul isi pierd aroma daca sunt uscate. Fie ca le cresti tu pe balcon, fie ca le cumperi de la magazin, important este sa le pui in mancare proapete. Nu te feri sa incerci si altele mai putin folosite, cum este tarhonul – este excelent in combinatie cu peste sau carnea de pui.

6. Gateste cu vin! Continutul de alcool ramas dupa ce stingi focul ii da mancarii o savoare speciala. Regula generala este sa folosesti vin rosu cu carne rosie si vin alb cu carne de pui. Daca pregatesti peste, poti adauga o jumatate de ceasca de vin alb si verdeata si pregatesti o masa delicioasa cu un sos gata preparat.

7. Daca gatesti dupa o reteta, obisnuieste-te sa citesti reteta de doua ori, de la cap la coada! Abia apoi te poti apuca de gatit. Daca nu faci acest lucru, risti sa treci cu vederea anumite etape si in cele din urma sa strici totul. Citind-o de doua ori, e putin probabil sa uiti ceva. Cu toate astea, nu este bine sa devii sclavul cartii de gatit. Esti liber sa faci anumite experimente. Fa-le intentionat, nu pentru ca ai uitat ceva.

Sursa: listverse.com