Masina de spalat rufe care consuma doar o ceasca de apa si care lasa hainele aproape uscate a fost conceputa de un grup de inventatori britanici. Incepand cu anul viitor, aceasta va fi pusa in vanzare.

Tehnologia foloseste circa 2% din apa si energia consumate de o masina de spalat obisnuita, economisind astfel miliarde de litri de apa anual, arata Reuters, citat de Mediafax.

In locul apei, se folosesc fulgi din plastic care absorb si indeparteaza murdaria. Pentru fiecare spalare se folosesc 20 de kilograme de fulgi, o ceasca de apa si detergent. Apa este incalzita pentru a dizolva murdaria, care este apoi absorbita de fulgii de plastic.

Dupa fiecare spalare, fulgii trebuie scosi din masina, dar pot fi refolositi timp de circa o suta de ori, echivalentul a sase luni de spalari. Cu ajutorul fulgilor se pot indeparta tot felul de pete, inclusiv cafea si ruj.

Tehnologia ar putea fi folosita si la curatarea strazilor. S-ar evita, in acest fel, folosirea substantelor chimice care sunt daunatoare mediului si sanatatii.