Dom’le, am tot stat sa ma gandesc despre ce sa scriu de la televizor ca sa nu mai zica forumistii ca iar am scris fara sa am nimic de spus. Asa ca de data asta am zis sa-mi fac treaba in mod profesionist: mi-am propus sa scriu despre reclame penibile. Singura problema a fost ca m-am hotarat sa o fac pe la ora 3 AM. Si, va vine sau nu sa credeti, la ora aia nu sunt reclame la televizor. Asadar, despre reclame intr-un episod viitor. Acum, o noua cronica despre nimic:

De ce negru si nu rosu?

Ba stati, nu parasiti scaunele si nu inchideti fereastra, ca am ceva! O marturisire care, veti vedea, se leaga de televiziune: mi-as dori sa fiu negru. Si sa traiesc in Romania, adica. Nu, nu din motivul ala la care pariez ca va ganditi voi, mai ales baietii. Ci pentru ca sa fii negru in Romania e aproape sinonim cu sa fii vedeta. Nu trebuie sa te pricepi la nimic altceva. O singura chestie aduce puncte in plus la CV: sa vorbesti romana stalcit.

Stiti bancul ala rasist, cu bunicuta care il dojeneste pe nepotelul care ii arata o “maimuta” in tren, care, de fapt, era un negru? Iar domnul de culoare, politicos, ii zice batranei sa nu-l certe pe baietel, ca nu e nici o suparare. La care bunica, speriata, scoate un tipat si spune: “Aoleu, vorbeste!”. Asa si la romani. Avem si noi deficientele noastre. Una din ele - am vazut putini negri la viata noastra. Si ni se par fascinanti, chiar si in cel mai non-rasist mod cu putinta, ii privim ca pe o alta specie.

Discriminare cu premeditare. Pozitiva.

Si bineinteles ca expertii in marketing care lucreaza la televiziuni au sesizat marea penurie de negri de la TV, asa ca au angajat cativa. De exemplu, la B1TV e o doamna de culoare care prezinta revista presei. E plictistoare, lipsita de orice urma de spontaneitate si, parerea mea, catusi de putin telegenica. Si de ce apare la televizor, intrebati? Simplu: o cheama Mbela si poceste limba romana.

Deunazi, am vazut pe Etno TV un negru imbracat in costum popular traditional romanesc si cantand de mama focului muzica populara. Era acelasi tip, bag seama, cu cel care face parte dintr-un grup umoristic lipsit de umor. Si acum pe bune: ce om normal vede un negru imbracat in opinci si ie cantand “M-a facut mama oltean” si schimba postul?

Apoi mai e o categorie al carei pionier a fost Nadine, daca v-o mai amintiti. Desigur, Nadine satisfacea doua nevoi ale publicului dintr-o lovitura: nevoia de negri la tv si nevoia de tate mari. Nadine a lansat, deci, modelul negresei sexy care apare la tv sa spuna nu-conteaza-ce.

Repetentii de la Scoala Vietii

Acum au si cei de la Antena 2 o fata de culoare. Simpatica, de altfel, parc-am vazut-o prin facultatea de jurnalism plimband o mapa prin intreprindere. Nu stiu cum o cheama, dar prezinta o emisiune numita “Scoala vietii”, alaturi de un domn care cred ca era bodyguard-ul Antenei inainte. Si a fost bodyguard pana cand s-a gandit el sa faca o gluma. De aici, drumul a fost scurt: l-a auzit Voiculescu, Gadea sau alt sefulet de pe la Intact, si-a dat seama ca omul e supracalificat si l-a facut realizator.

Dar sa revenim la domnisoara coprezentatoare. Ba nu, mai bine la emisiune. Deci e cea mai proasta emisiune facuta vreodata. N-are absolut nici o idee, nici un desfasurator, nici o noima, nici un sinopsis, nici un nimic. E cam ce v-ar iesi dumneavoastra daca v-ati gandi ca, dupa ce ati consumat serios, sa faceti o emisiune cu prietenii. Da, bai, vor zice sefii de la Antena 2, da’ avem negresa? Avem, ba! Asa ca du-te-n publicul nostru tinta de-aici!

In fine, acum astept acuzatiile de rasism. Sper, totusi, ca oamenii sanatosi la cap nu o vor face. Nu am nimic cu negrii, tiganii, evreii, americanii, chinezii, iar cu suedezele cu atat mai putin. Din pacate, insa, la fel ca si mine, prostia nu face discriminari.

http://mantzy.wordpress.com/