Sunt din ce in ce mai multi oameni lipsiti de umor care apar pe la televizor si vor sa ne faca sa radem. Ii anunt pe aceasta cale ca nu reusesc. In schimb, exista multi altii care sunt amuzanti, dar, din pacate, in mod absolut involuntar. Pe primii nu-i inteleg. Ce-i, fratilor, cu glumele astea de doi lei? A venit greva scenaristilor si la noi sau dimpotriva, s-a terminat aia de la ei si-au plecat ai nostri acolo?

Lista neamuzantilor

Hai sa incepem cu unul de la PRO TV: Maruta. Care Maruta? Lui Maruta nici macar defecte nu-i gasesc. Singura proprietate a lui Maruta pe care o percep ca definitorie e ca e cret. Deci care Maruta, ma?! Ala cretu’ care nu ne radem noi la el. Cum am mai spus intr-un articol mai vechi, Maruta are greaua misiune de a umple golul lasat de Teo. Si nu stiu daca ati vazut-o pe Teo in ultima vreme, dar e ceva gol de umplut.

Acum sa nu ma intelegeti gresit – nici Teo nu (mai) e amuzanta. Ne-am saturat de mult de autoironia ei bazata pe modul in care arata. Am inteles, Teo! Esti grasa si urata si esti foarte relaxata in legatura cu asta. Nu ne-o mai repeta atat, ca noi nu radem de oameni grasi, mai ales cand nu sunt amuzanti.

Apoi, sunt grupurile de umor care, odata, erau mari rivale: Divertis si Vacanta Mare. Ambele erau, odata, foarte bune. Vacanta Mare pe vremea cand inca nu aparusera la TV, iar Divertis in era TVR. Acum, nici rivale nu le mai putem numi. Pentru ca nu mai au obiectul rivalitatii: umorul. Nici unii, nici altii, nu ne fac sa radem. Vacanta Mare parca selecteaza numai glumele celui mai plicticos om din autobaza, iar Divertis par ca nici nu mai incearca. Apropo, si de oameni vorbind cu accent moldovenesc ne-am saturat, asa ca nu ni se par amuzanti nici Jojo, nici netalentatul ala care face farse regizate pe la radio.

Si uite-asa ajungem la Morar. Morar nu m-ar putea face sa rad nici daca i-as da eu o lista cu bancurile mele preferate, pe care sa mi le citeasca. Are o emisiune la Antena 2 la care incepusem sa ma uit ca sa ma pedepsesc pentru pacatele savarsite in timpul zilei. Mi-am jurat ca nu o sa ma mai uit prima data cand voi rade sau macar voi zambi la vreo poanta a lu’ Morar. Din pacate, obisnuiesc sa-mi tin promisiunile. Ma uit deja de un an.

Mai sunt unii pe Prima care am inteles ca au audiente foarte bune, cel putin pentru amaratul ala de post: Trasniti in NATO. Ei, tampitii aia ii fac pe cei de la Vacanta Mare sa para niste gentlemen englezi cu umor fin. Glumele pe care le spun ciudatii cu fete (nu stiu daca studiate) de retardati ar trebui scoase in afara legii, pentru ca izvorasc in mod evident dintr-o prostie in a carei posesie nu ar trebui sa se permita nimanui sa se afle. Sa-i perchezitioneze, dom’le, pe strada: ai la tine o prostie care depaseste o anumita cantitate - la puscarie!

Lista comicilor

Ma uit, in schimb, cu placere si ma amuz copios cand apar la televizor urmatorii oameni: Ion Cristoiu, pentru ca e peltic si are ticuri verbale, Valentin Stan, pentru ca e nebun, Radu Moraru, pentru ca e ofticos, Traian Ungureanu, pentru calitatea lui de a se uita cu un ochi in camera si cu celalalt la moderator, carcotasii, pentru ca inca nu si-au dat seama ca lumea rade exclusiv la gafele televizate, niciodata la bancurile lor, si, cu voia dumneavoastra, Dan Diaconescu. Din pacate pentru tara in care traim, Dan Diaconescu e singurul in privinta caruia am indoieli ca ne face sa radem total involuntar. A se vedea faza care va ramane in istoria televiziunii moderne, in care, la OTV, aparea pe ecran poza unei femei decedate sub care era scris “fantoma”, iar in direct prin telefon intrase sotul vaduv. Sub numele barbatului statea scris, logic, “sotul fantomei”. Sa ne traiesti, Dane, ca nu esti prost tu ca le arati, ci ei ca se uita.

mantzy.wordpress.com