Cand vine vorba de femei, tare greu iti dai seama ce gandesc de fapt - asta cred cei mai multi barbati. Este si parerea unor cercetatori care afirma ca femeile se pricep mai bine la interpretarea expresiilor faciale si a limbajului non-verbal, in timp ce barbatii tind sa acorde tente sexuale oricarui gest sau zambet venit din partea unei femei.

280 de femei si barbati heterosexuali au fost inclusi in studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Indiana. Tuturor li s-a cerut sa se uite la 280 de fotografii cu femei complet imbracate si sa le sorteze in 4 categorii: femei prietenoase, interesate de o aventura sexuala, triste sau distante.

Barbatii au interpretat gresit 12% dintre imaginile cu femei tentate de o aventura, in timp ce femeile au gresit 8,7% dintre aceste fotografii, conform CNN. Cercetatorii pun aceste rezultate pe seama abilitatii mai crescute a femeilor de a interpreta semnalele celor din jur si pe tendinta barbatilor de a atribui conotatii sexuale unei conjuncturi sociale obisnuite.

Actiunile sunt mai graitoare decat cuvintele

Ryan Dodge (26 de ani) recunoaste ca, atunci cand vine vorba de semnale primite din partea femeilor, uneori o da in bara: "Cateodata am senzatia ca femeia din fata mea se uita fix la mine, in metrou, dupa care imi dau seama ca de fapt se holbeaza la cel de langa mine, care-mi fura portofelul".

Cu toate astea, Dodge are si un punct clar de reper: "Un semnal evident este atunci cand ea rade la toate glumele mele, pentru ca stiu ca nu-s chiar asa de amuzant".

Totul se reduce la stilul de a comunica al femeilor si al barbatilor, spune Kathy Staffor, autoarea unei carti de specialitate. "Barbatii sunt mai directi", observa Stafford, "sunt mai atenti la ce spune fata, nu la cum spune".

Concret: daca o femeie da semnale ca ar fi interesata de un barbat - atingandu-l pe umar, de exemplu, sau uitandu-se in ochii lui si zambind atunci cand vorbeste - dar care apoi ii spune ca nu este interesata de o intalnire, atunci acel barbat va crede ceea ce a auzit, nu ce a vazut, spune Stafford.

Ce spun barbatii? "Partea cea mai interesanta este ca nu exista niste semnale generale - fiecare femeie este diferita", spune Dodge. "Mereu aud teoria asta, conform careia, daca o femeie se uita la tine si clipeste mai mult de trei ori pe minut, inseamna ca e interesata de tine", adauga acesta.

"Pur si simplu nu pricep aluzia"

Cateva cuvinte directe sunt de ajutor, insa cateodata femeile "dilueaza" transmiterea unui refuz, pentru a nu rani persoana respectiva. Lindsey Jesch, 29, din Seattle, povesteste cum iesise intr-o seara cu prietenele in club, cand un barbat s-a apropiat de masa lor. "A intrebat daca se poate 'infiltra in conversatia noastra', pentru ca parea ca ne distram, iar prietenii lui erau 'chiar plictisitori'".

Incercand sa nu rada de felul in care incercase sa le agate, Jesch si prietenele ei - care aveau toate relatii stabile - au incercat sa ii refuze politicos avansul. "I-am spus ca nu vorbeam despre ceva interesant, dar n-a priceput aluzia pana cand una dintre noi nu i-a spus ca are prieten".

Jesch intelege, totusi, de ce barbatii nu pricep cateodata din prima. "Femeile te pot ameti pur si simplu. E clar ca femeile trimit barbatilor mesaje amestecate, in sensul ca nu vrem sa-i refuzam categoric pentru a nu-i jigni, iar acest lucru este inteles gresit ca un potential interes fata de acel barbat", explica Jesch.

Cel mai important: decodarea comportamentului feminin

Te intrebi ce gandesc de fapt femeile? Iata cum s-ar traduce limbajul non-verbal feminin:

  • Isi linge buzele? "Atunci cand o femeie devine suficient de excitata nervos in prezenta ta, raspunsul fizic poate fi uscarea gurii si a buzelor", spune dr. McDermott. "Femeia mai stie si ca daca isi linge buzele, cu siguranta ii va atrage atentia celui de langa ea".
  • Se uita la pantofi. Isi pune picior peste picior si isi leagana pantoful, in timp ce se uita jucaus la tine? Daca da, iata ce ar putea sa insemne: "Incearca sa iti atraga atentia asupra picioarelor ei si spera ca iti va placea ce vezi", explica McDermott.
  • Ti-a atins bratul sau palma? "Unul dintre cele mai puternice semnale pe care le poate transmite o femeie este sa te atinga pe brat sau pe mana", spune Stafford. "Daca face asta, e clar ca este interesata".
  • Fii atent la pozitia corpului. Cum sta? Daca se sprijina de ceva, ai noroc: "Este un semnal ca se simte relaxata in prezenta ta si ca vrea de la tine ceva mai mult decat oricare alta femeie din acea camera", spune McDermott.
  • Se joaca cu parul? Asta ar putea insemna ca vrea sa arate bine pentru tine si spera ca o consideri atractiva, spune Stafford.