Cand actrita Sophia Loren a intrebat-o pe bunica sa de 80 de ani cand si-a pierdut interesul pentru sex, aceasta i-a raspuns: "Nu stiu, draga mea, va trebui sa intrebi pe cineva mai in varsta ca mine". Bunica Sophiei Loren nu este singura batranica inca activa sexual. Un studiu suedez a demonstrat ca oamenii trecuti de 60 de ani fac mai mult sex si de mai buna calitate comparativ cu tinerii. Pentru ca situatia sa fie si mai "echilibrata", studiul a mai descoperit ca femeile sunt multumite de viata lor sexuala, spre deosebire de barbati, a caror satisfactie este in declin.

Cei care au prins revolutia sexuala din anii '60 si-au pastrat atitudinea libertina, chiar daca de atunci au trecut mai bine de 40 de ani. Cercetatorii suedezi au studiat, in 4 anchete desfasurate intre 1971-2001, atitudinea fata de sex a generatiilor mai in varsta. Ei au intervievat 1500 de persoane trecute de 70 de ani, intrebandu-le despre frecventa activitatii sexuale, satisfactia din dormitorul conjugal, cat si despre disfunctiile sexuale ale fiecaruia dintre subiecti.

Rezultatele au aratat ca numarul persoanelor active sexual la o varsta inaintata a crescut in mod egal la ambele sexe. In cazul barbatilor casatoriti a crescut de la 50% la 70%, iar la femeile casatorite cu 20 de procente, pana la 60%.

Si cei necasatoriti fac mai mult sex, procentul crescand tot cu 20 de procente - pana la 55% in cazul barbatilor. In cazul femeilor necasatorite a existat cea mai mare crestere, cu 12 procente, de la 1% la 13%. Concluziile arata ca revolutia sexuala din anii '60, cand s-a introdus pastila contraceptiva, nu s-a limitat doar la tineri. Sloganul "faceti dragoste, nu razboi" inca se aude in urechile vechiilor generatii.

"Studiul nostru arata ca majoritatea persoanelor in varsta considera ca sexul si sentimentele legate de el sunt o parte naturala a vietii de cuplu, indiferent de varsta", a declarat Nils Beckman, coordonatorul studiului. Cu toate acestea, in timp ce placerea femeilor este in crestere, satisfactia in randul barbatilor a scazut. Autorii studiului spun ca barbatii au performante mai bune datorita pastilei Viagra sau medicamentelor similare, dar ca acestia nu mai resimt aceeasi satisfactie, potrivit The Independent.

Mai mult, "unele lucruri nu se schimba niciodata", vor spune, oftand, barbatii. Peggy Kleinplatz, de la Scoala de Psihologie de la Universitatea din Ottawa, spune ca, desi femeile se simt mult mai satisfacute sexual, responsabilitatea initierii partidei apartine barbatilor, acestia fiind raspunzatori atat pentru calitatea actului amoros, cat si pentru frecventa acestuia.

Sexul nu este insa litera de lege pentru toate cuplurile in varsta: "Este incurajator faptul ca din ce in ce mai multi oameni fac sex la o varsta inaintata. Studii precum acesta ii pot face insa pe oameni sa creada ca este ceva in neregula cu ei daca nu fac sex. Trebuie sa fie constienti ca nu este deloc asa", spune Petra Boynton, un sexolog britanic.