Desi poate ca multi nu cred, animelele de companie ne ajuta sa devenim mai sanatosi. Atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. S-a demonstrat ca, datorita lor, traiesti mai mult, te recuperezi mai repede dupa o boala si dai mai mult randament la serviciu. La ce mai este bun un animal de companie afla din articol.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Cambridge arata ca starea de sanatate a persoanelor care si-au luat un animal de companie s-a imbunatatit vizibil in doar o luna. Stapanii animalelor se plangeau din ce in ce mai putin de durere de cap, raceala sau febra. Multi au spus ca de cand si-au luat caini sunt obligati sa faca miscare si ajung sa mearga pe jos cativa kilometri pe zi. In cazul copiilor, care alearga alaturi de animale, a scazut riscul de a deveni obezi.

Ajuta la diminuarea stresului. Cand mangai un animal sau cand privesti un acvariu cu pesti, te relaxezi. De exemplu, peste 80% dintre cei 500 de proprietari de pisici intervievati sustin ca felinele ii ajuta sa scape de stres, peste 60%, ca ii fac sa nu se simta singuri, iar 75% dintre ei prefera sa vorbeasca mai degraba pisicilor, decat cu propriii parteneri de viata sau cu prietenii.

Pentru unii, simpla prezenta a unui animal are acelasi efect cu o dieta drastica fara mancare sarata si alcool: scade pulsul si tensiunea arteriala.

Animalele ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat ca prezenta unui animal de companie scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor (factori care duc la aparitia acestor boli). Tot statisticile arata ca animalele de companie te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa ce ai suferit un infarct. Cainii chiar au capacitatea sa simta cand esti pe punctul de a ti se declansa o criza de epilepsie.

Sunt foarte benefice pentru copii. Cei care au un animal sunt mai putin egoisti si invata mai repede ce inseamna sa fii responsabil si sa ai incredere in cineva. Cei care sunt foarte interiorizati interactioneaza foarte bine cu animalele si devin mai sociabili. La fel si cei care au probleme de concentrare sau ai caror parinti au divortat.

Cercetatorii de la Universitatea britanica din Leicester au descoperit ca micutii pana in sase ani, care provin din familii care detin animale de companie, vorbesc mai bine si mai repede, isi coordoneaza mai bine miscarile si sunt mai stapani pe ei.

Daca inainte se credea ca micutii care traiesc intr-o casa cu caini si pisici sufera de alergii sau astm, acum s-a demonstrat contrariul. Oamenii de stiinta au analizat sangele bebelusilor la nastere si la varsta cand au implinit un an, urmarind reactiile la bacteriile din mediul inconjurator. Concluziile au fost ca bebelusii care au intrat in contact cu animalele de companie nu au facut decat sa-si intareasca sistemul imunitar.

Animalele sunt o mana cereasca pentru batrani si pentru persoanele cu dizabilitati, sustin cei de la The British Medical Journal. Aceste doua categorii sufera adesea de izolare, iar animalele reduc sentimentul de singuratate.

Azi, mai mult ca niciodata, tot mai multa lume sufera depresii severe, iar tratamentele pentru aceste boli sunt destul de costisitoare. Uneori, pentru unii dintre bolnavi efectele secundare ale medicamentelor sunt chiar mai grave decat boala in sine. S-a demonstrat ca un animal de companie are puterea de a scadea incidenta si gravitatea depresiei. Studiile arata ca un animal de companie iti schimba starea de spirit. De exemplu, s-a demonstrat ca este putin probabil ca bolnavii de SIDA care au animale de companie sa sufere de depresie.

Iubitorii de animale se imprietenesc mai repede. Potrivit specialistilor de la Universitatea britanica din Warwick, aproape jumatate dintre cei care au caini au marturisit ca si-au facut prieteni mai usor datorita animalelor de companie. Fie ca fac cunostinta in parc, in timp ce isi plimba cainii, fie la veterinar ori pe strada, oamenii au un subiect in comun.

Desi multi dintre patronii unor societati comerciale sunt impotriva animalelor care se aciueaza pe langa firmele pe care le conduc, un alt studiu realizat de americani arata ca acestea au rolul de a creste productivitatea intreprinderii cu 73%. Salariatii care au la serviciu caini, pisici, reptile si pesti si care au grija de ele sunt mai putin stresati si au o stare interioara mai buna.

Sursa: hopeforpets.org, eveningtimes.co.uk