Cand pleci in concediu in strainatate si nu ai foarte multi bani, ti-i planifici cu grija: cat costa transportul, cat e cazarea, cat sunt intrarile la obiectivele turistice. Nu poti sti cu siguranta cat vei cheltui cu mancarea. Acest lucru ii sperie pe turisti, insa nu si daca tin cont de cateva sfaturi.

Unii se gandesc sa manance o saptamana sau doua numai la localurile de tip fast food, unde cu cativa euro iti asiguri pranzul fara probleme. Dar care mai este farmecul unei vacante in strainatate daca nu gusti mancare traditionala? Ingredientele, combinatiile de arome si modul de-a prepara mancarea te vor face toata viata sa-ti amintesti de acele locuri.

Daca nu esti dintre aceia care sar peste micul dejun, ar fi bine sa nu ratezi micul dejun. Iti va da energie sa vizitezi toate obiectivele turistice pe care ti le-ai propus si sa rezisti pana la pranz. Insa nu plati pentru un mic dejun la hotel! Este mult prea scump. Cel mai bine ar fi sa-ti gasesti inca de la bun inceput un hotel cu micul dejun inclus. Daca nu, mai bine mergi si mananca in oras. La restaurantul hotelului vei fi taxat cu varf si indesat.

Intreaba-i pe localnici unde se poate manca bine si ieftin. Atentie insa! Daca vorbesti cu angajatii hotelului, s-ar putea sa te indrume catre un restaurant turistic, care poate fi destul de scump. Intreaba oameni simpli, pe portar si pe soferul de autobuz de exemplu, unde le place sa ia masa si vei afla unde gasesti mancare traditionala, ieftina.

Daca poti rezista nemancat pana la pranz, afla ca o multime de restaurante ofera mancare la preturi mult mai mici. Aceeasi mancare iti va fi servita si la cina, insa la un pret mult mai mare. Daca vrei sa reduci si mai mult cheltuielile, poti cere mancarea la pachet. In foarte multe dintre barurile si restaurantele lumii, este mai scump sa te asezi si sa mananci la o masa, decat sa-ti iei mancarea si sa-ti gasesti un loc unde s-o savurezi.

Mananca din mers! Daca treci pe langa un magazin cu ceva de mancare, iti poti cumpara o gustare fara sa mai astepti ora pranzului. Ideea nu este sa te simti satul si sa nu mai ai chef de nimic dupa ce ai mancat, ci sa gusti din preparatele traditionale si sa-ti continui plimbarea.

Inlocuieste sucurile cu apa! Nu numai ca nu-ti face sete, dar apa este si mai ieftina decat bauturile racoritoare, cafeaua sau ceaiul. Vei economisi bani frumosi facand acest lucru.

Fa cumparaturi de la piata sau dintr-un supermarket! Sa mananci in fiecare zi la restaurant este un lux si cand te afli acasa, daramite cand esti intr-o zona turistica. Daca ai la dispozitie o bucatarie unde iti poti pregati cate ceva, este chiar pacat sa nu profiti. In plus, vei vedea ca este destul de distractiv sa mergi la piata si sa comunici cu vanzatorii. Unde nu mai pui ca vei manca si mai sanatos.

Descopera ce mancare se gaseste din belsug in zona respectiva! Turistii care incearca sa cumpere mancarea preferata, in loc sa manance precum localnicii, vor avea surprize neplacute. Multi descopera ca sunt tari in care berea poate fi mai ieftina decat apa imbuteliata si altele in care bananele pot fi considerate un lux. Nu-i pacat sa nu profiti de specificul zonei?

Fa ceva provizii inainte de-a pleca la drum! Daca stai foarte rau cu banii, poti recurge si la aceasta solutie. Desi e vara si mancarea nu tine foarte mult, cand ti-ai definitivat traseul pe o zi, pune-ti in rucsac cateva sandvisuri, umple o sticla cu apa si ia-ti la tine cateva fructe. Astfel nu mai vei fi nevoit sa dai banii pe mancarea din oras.

Sursa: fodors.com