Sunt la mare si am vazut la televizor ca nu e bine sa stai la soare dupa amiaza. Asa ca am facut ce face orice turist intelectual care se plictiseste pe litoral: am luat o carte, am inceput sa-mi fac vant cu ea si am deschis televizorul.

Pe Acasa TV era o telenovela romaneasca cu cei mai prosti actori pe care i-am vazut vreodata (mare concurenta intre Lucian Viziru si Adela Popescu), pe Kanal D chelul de la Vacanta Mare prezenta o emisiune in care o avea invitata pe o angajata a postului, mai precis telefonista, care a cantat ceva naspa. Pe fiecare dintre cele trei Antene era cate o emisiune in care subiectul principal era incalzirea globala. Nu, am glumit, de fapt, subiectul era Basescu. Incepe sa-mi para si rau de amaratii de la Intact care si-au gasit sa faca o obsesie (fie ea si mimata, ca veti spune ca e ceva dirijat) pentru un personaj ca Basescu, care, in afara de o usoara ireverenta care il face vag spontan si original, mi se pare cel mai fad personaj cu putinta.

In fine, am ajuns pe National TV. Prima mea reactie a fost sa ma mir ca mai exista postul asta. A doua a fost sa ma mir ca acest post a fost creat si a existat vreodata. Sentimentul de cadere intr-un univers paralel mi-a fost accentuat de emisiunea care se difuza: «Sare si piper cu Stela si Arsinel». Haida-de, mi-am zis, mai exista formatia asta?! Si tot asta am spus si cand le-am vazut cantand pe afonele de la Sexxy. Cand am vazut-o si pe Monica Columbeanu fataindu-se a dans in spatele lor, alaturi de niste cantarete de muzica populara, am devenit si mai suspicios. Pai ea, ditamai vedeta intretinuta, se coboara la a dansa in spatele alora de la Sexxy? Urmatoarea figura pe care am zarit-o intre invitati a fost cea a Laurei Stoica. Deja devenise sinistru.

Imi era clar ca e o reluare, dar de cand?! Dupa cateva minute, o invitata m-a lamurit: «anul trecut, in 2004, bla-bla-bla». Deci emisiunea era din 2005. Si era o emisiune difuzata integral, nu in cadrul unei retrospective sau cu vreo ocazie speciala. Mai mult, dupa alte cateva minute, a urmat o pauza de publicitate, ca-n orice transmisie pe bune. Am urmarit si reclamele, foarte curios daca si alea-s tot vechi. Am fost dezamagit sa aflu ca erau noi, ca parca mi-era dor de un Titan Ice, un Naumovici povestind Razboiul Stelelor sau o Andreea Marin explicandu-ne cu ce se lupta impotriva matretii.

Si ar mai fi cateva momente televizate pe care mi-ar placea sa le revad: pe Mircea Badea facand ce se pricepe mai bine, spagatul pe două scaune. Pe Nicoleta Luciu imbracata sumar la matinalul prezentat de Horia Brenciu. Pe…

Intrerupem acest text plictisitor pentru o stire de ultima ora: brusc, pestele de pe televizorul multor familii din Moldova a devenit singurul obiect din sufragerie care pare la locul lui. Da, iar au venit inundatiile. Da, iar e ploaia invitat special si permanent la televiziunile de stiri. Aia de la Realitatea TV, una dintre cele mai penibile, i-au dat o pereche de cizme, un colac si doua vasle unui anume Mihai Ghita si l-au trimis in Moldova, sa transmita de la fata locului. Mihai Ghita intreaba o baba care isi cauta casa pe garla de ce si-a pus viata in pericol ca sa-si salveze gainile. «Pai n-au si ele suflet?», zice localnica. Ahaa, deci nu pentru ca au carne si fac oua le salva. Ci pentru ca au suflet si sunt niste animale de companie foarte bune, cu o inteligenta apropiata de cea a stapanului, am inteles. Dupa dialogul patetic, Mihai Ghita are pregatit un text gretos de incheiere, din care amintesc: «[…] localnicii plang in orice clipa […] nu stiu unde vor innopta la noapte […] iar mirosul este pestilentios». Un moment tocmai bun pentru ca eu sa pun televizorul pe silentios. Nu stiu de ce, dar presimt ca va urma.

http://mantzy.wordpress.com/