Esti barbat si stai cu ochii lipiti de calendarul estival Pirelli? Esti femeie si te simti jalnic din cauza kilogramelor in plus? Poate ca te afli la doar cateva kilograme distanta de o viata sexuala mai buna, scrie revista Reader’s Digest in editia de august.

Se stie ca fotomodelele in costum de baie au stabilit noi criterii pentru a defini o femeie sexy: sani proeminenti (deseori mariti prin chirurgie plastica), talie ingusta, solduri si coapse perfect sculptate, fara nicio umbra de celulita. Ca o consecinta fireasca, multe femei cred ca daca au 1,75 metri si 54 de kilograme, ca Heidi Klum, acest lucru le va asigura o relatie fierbinte si sexy.

Intr-un sondaj realizat de Reader’s Digest, in care femeile au fost intrebate cand se simt atragatoare, majoritatea au raspuns ca atunci cand cantaresc mai putin decat in prezent. 80 la suta din respondente au declarat ca, daca ar slabi, ar avea o viata sexuala mai buna.

Aceeasi neincredere in sine s-a manifestat si in randul barbatilor. Un procent zdrobitor, adica 70 la suta din barbatii intervievati, a declarat ca mai putine kilograme, mai ales in jurul taliei, i-ar face sa aiba o viata sexuala mai buna, in timp ce 42 la suta au afirmat ca s-ar expune in bustul gol numai in fata partenerei lor.

Aici este vorba insa de o neintelegere. Pentru ca, in pofida imaginilor idealizate, sondajele arata ca barbatii nu se asteapta (sau nici macar nu-si doresc) ca sotiile sau prietenele lor sa fie slabe ca niste fotomodele. Iar femeile, la randul lor, nu ravnesc sa-l aiba pe Brad Pitt in pat. In realitate, multe persoane supraponderale au o viata sexuala foarte buna. Ele stiu deja ceea ce cercetatorii si oamenii de stiinta se straduiesc sa demonstreze prin studii: o experienta sexuala reusita depinde in special de mintea noastra, nu de un trup perfect proportionat.

Adultii supraponderali au nu doar o viata sexuala foarte activa, ci si plina de placere, afirma Martin Binks, director de terapie comportamentala la Centrul pentru Fitness si Diete al Universitatii Duke, din statul american Carolina de Nord. Subiectii studiati de Binks au multe kilograme in plus si incearca sa slabeasca din motive de sanatate. Lucrul cel mai interesant a fost insa ca ei au constatat o imbunatatire remarcabila a vietii lor sexuale dupa ce au dat jos doar 10 la suta din greutatea corporala – adica numai cateva kilograme.

Explicatia e la indemana: pe langa faptul ca isi privesc propriul corp cu mai multa placere, persoanele care au slabit au mai multa energie si se simt mai libere sa comunice cu partenerul/partenera despre tehnici si fantezii sexuale, precum si despre sentimentele pe care le au.

In plus, o partida de sex reusita duce la eliberarea hormonului oxitocina. "Acesta ii face pe oameni sa simta dragoste si empatie", afirma chirurgul cardiolog Mehmet Oz, coautor al cartilor despre sanatate “Tu. Ghid de functionare” "De asemenea, placerea sexuala poate scadea tensiunea arteriala si impiedica stomacul sa trimita catre creier semnale ca a venit ora de masa. In concluzie, o viata sexuala sanatoasa poate ajuta la scaderea in greutate.”