Cand o femeie este insarcinata, cei din jur o privesc cu alti ochi si o tot intreaba cum se simte, ce sex va avea copilul sau cand urmeaza sa nasca. Exista insa si persoane care nu se pot abtine de la comentarii nepotrivite. Afla din articol ce nu trebuie sa-i spui unei gravide, pentru a nu o pune intr-o situatie stanjenitoare.

Nu face comentarii despre cat de mare este! Daca vrei sa spui ceva despre cum arata sau despre cat de mult s-a ingrasat, mai bine te abtii. Crezi ca ea nu-si da seama ca nu o mai cuprinde nimic? Evita comentarii gen: „Ce burta mare ai! Astepti gemeni?” sau „Esti abia in 7 luni?” sau „Stii, sora mea a luat numai 10 kilograme cand a fost gravida...”.

„Pot sa pun mana pe burtica?” Aceasta este o intrebare tipic feminina. Raspunsul este „NU!” De cand ti se pare normal sa pipai persoane straine? Daca gravida este o prietena apropiata sau iti este ruda, ii poti cere voie, insa niciodata sa nu o mangai pe burta fara sa o intrebi.

„O, Doamne! Faci deja altul?” Nu conteaza daca este al treilea sau al noualea. Este politicos s-o feliciti si sa tii astfel de comentarii pentru tine.

Nu incepe sa-ti dai cu parerea despre ce nume sa aleaga! Daca te intreaba ce preferi intre doua nume, atunci poti sa-ti spui opinia. Daca nu, abtine-te! Orice remarca gen: „Sa-i pui ... Mie imi place ...” sau „x? Da, e chiar diferit” o poate deranja pe tanara mamica.

Nu face referiri cu privire la ceea ce mananca si la cat mananca. Scuteste-o de observatii gen: „Se vede ca esti insarcinata. Mananci cat pentru doi”, ori „Doar n-ai de gand sa mananci toata pizza/prajitura/inghetata etc”. Si nici nu-i tine predici despre ceea ce ai auzit tu ca are voie sa manance si ce nu. Nu este copil si, cu siguranta, medicul i-a pomenit despre alimentele interzise.

„Ati facut fertilizare in vitro?”. Asemenea intrebare ii este adresata unei femei care fie este trecuta de 40 de ani, fie are mai mult de doi copii. Daca va vrea sa vorbeasca despre asta, o va face, insa nu este politicos sa-i pui astfel de intrebari. Chiar conteaza?

„Aveti probleme cu hemoroizii? Eu am ramas cu probleme din timpul sarcinii”. Multor femei le place sa dea detalii despre ceea ce li s-a intamplat lor in timpul sarcinii, de parca ar interesa pe cineva prin ce au trecut. Altele insa nu impartasesc strainilor detalii intime. Un simplu: „Cum te simti?” este de ajuns.

„Mai vrei sa mai ai copii?” Ce te face sa crezi ca se gandeste la urmatorul? Probabil ca acum o doare spatele, i s-au umflat picioarele si nu se mai odihneste bine noaptea. Cam la ce raspuns te astepti?

„Esti la prima nastere. O Doamne, nici nu vreau sa-mi aduc aminte cum a fost la primul copil. Am stat 13 ore in travaliu si, cand am zis ca am scapat, abia am putut sa ma asez in pat doua saptamani, iar copilul nu a dormit noaptea pana pe la doi ani...”. Ai prins ideea? O sa afle cum e, asa ca scuteste-o de povesti ingrozitoare. Este ultimul lucru pe care vrea sa-l auda.

Sursa: suite101.co