Marea tragedie cu ipotetica gaura neagra care s-ar fi putut forma in urma testarii acceleratorului LHC nu a fost sfarsitul lumii, ci inceputul sfarsitului pentru simtul umorului. Asteptam trist sa vad cam cati pseudoglumeti de pe la televizor vor profita si vor face geniala analogie intre gaura neagra si organul sexual feminin.

Si au fost multi, va spun. Atat de multi ca nici nu merita sa-i pomenesc aici pe toti. Va voi mentiona doar castigatorii detasati: cel mai trist cuplu umoristic pe care mi-a fost dat sa-l vad vreodata. Pe langa acestia doi, Nae Lazarescu si Vasile Muraru sunt geniali, Vacanta Mare sunt niste finuti, iar Tociu si Palade sunt Monty Python, ce mai.

Ma refer, desigur, la Buzdugan si Morar, prezenti amandoi in emisiunea celui din urma. Buzdugan a zis sa nu fie lipsit de bun-simt si sa vina in emisiunea prietenului sau fara poante bune, pregatite atent de-acasa, asa ca, atunci cand Morar l-a intrebat ce parere are despre pitipoance, Buzdugan a zis ceva de genul “dar de ce nu ma intrebi de experimentul cu gaura neagra?”.

Si n-a mai asteptat sa fie intrebat, a zis direct. A zis ca toata lumea are gauri negre. Morar a ras. Le-a intrebat pe cele doua asistente ale lui Morar, dati-mi voie sa citez: “voi cate gauri aveti?”. Morar hohotea. Asistentele lui Morar au zis ca nu e cazul sa se apuce ele sa ridice nivelul discutiei, asa ca au replicat: “dar de ce ne intrebi de gauri negre, ai si tu una acasa si mai vrei?” La care Buzdugan, doamnelor si domnilor, a avut o replica care m-a uluit chiar si pe mine, care ma astept la multe de la el. A zis: “eu am o gaura maro”.

Poanta lui Buzdugan cu gaura maro va intra in antologii ale hazului, sunt sigur. Cu numai cinci cuvinte, Buzdugan a salvat zeci de alti asa-zisi umoristi care facusera glume cu gauri negre. Pentru ca, pe langa gluma cu gaura maro, cele cu gauri negre par capodopere ale umorului si ironiei fine.

Eu cred ca, daca exista o singura persoana de bun-simt in sala in acel moment, nu ar fi putut avea decat o singura reactie: sa se duca in fata camerei, s-o acopere demn cu mana si sa declare, sigur pe el, emisiunea incheiata. Eventual sa adauge ceva de genul: “gata, baieti, aceasta poanta a oprit caderea libera a umorului vostru, pentru ca mai jos de atat, intr-adevar, nu se poate. Duceti-va acasa.” Punem pariu ca Morar ar fi ras?

mantzy.wordpress.com