Cine nu s-a uitat in ultima vreme la Din Dragoste nu poate sa inteleaga adevarata drama a crizei economice. Eu, masochist din fire, m-am uitat aseara si am avut o revelatie: romanii nu se mai iubeste, dom’le! Si chiar asa, ce chef sa mai ai de giugiuleala cand iti ghiortaie matele, iti palpaie becul rosu de la benzina in bord, iar musafirii nu se mai mira de cat de mare e ala micu’, ci de cat ti-a crescut rata la banca?

In aceste conditii, ai crede ca Mircea Radu se afla, ca si altii, in pericolul de a deveni somer. Ei, as! Da’ de unde!? Dimpotriva, lui Mirciulica ii merge numa’ bine. Aflat in criza mare de subiecte, el cutreiera tara si chiar Europa pentru a filma niste cazuri pentru care, in vremurile bune, nici nu se ridica din pat, daramite sa iasa din rulota. Totul, desigur, pe banii lu’ domnu’ Voiculescu si in compania lu’ domnisoara Andreea Mantea. Aseara, am apucat, pana sa mi se incetoseze privirea din cauza lacrimilor, sa vad doua cazuri. Sa le luam pe rand.

Ardelenii fac totul rarut

In primul, Mircea s-a dus la Cluj sa se intalneasca cu Marius, pe care Ramona il parasise de sapte luni. Booon. Si acum asteptam sa vad senzationalul, smecheria, bataia, adulterul, incestul, macar o tentativa de viol, ceva. Cand colo, nimic. Marius, un ardelean nu foarte perspicace, spune ca a inceput sa se prinda ca nevasta-sa il inseala cand relatiile sexuale au devenit, citez, “mai rarute”. Nu stim ce intelege Marius prin “rarut”, dar n-a mai vazut-o de sapte luni, iar asta mi se pare cam rar, intr-adevar.

In fine, Marius ii transmite Ramonei un mesaj in care, v-ati prins, incearca s-o convinga sa se intoarca la el printr-o miscare psihologica de maestru: “s-a intamplat atatea intre noi”, zice Marius cu durere-n glas. A se observa dezacordul, probabil intentionat. Stie, smecherul, ca pe femei le impresioneaza barbatii naivi, care dau semne c-ar avea nevoie de protectie si meditatii la limba romana. Acestea fiind spuse, Marius se imbraca intr-un costum nou (speram de inchiriat) si vine la Bucuresti, la emisiune.

Mircea face o suta de grame de conversatie, apoi ii pune caseta care ar fi trebuit sa contina reactia Ramonei la mesajul lui. De fapt, n-a continut decat o imagine blurata a Ramonei, timp de doua secunde, apoi cateva zeci de secunde in care Mircea spunea ca-i pare rau, da’ gagica n-a vrut sa vorbeasca cu ei. Se revine in studio, unde Mircea il pune pe Marius s-o strige pe Ramona. “Ramonaaa!”, zice Marius cu glas tremurand. Surprinzator, Ramona nu vine. Sfarsit. Mircea, fa-te si tu ca lucrezi mai cu talent!

Soacra cu trei neuroni

Al doilea caz a fost asa, ca aveau Mircea cu Andreea drum prin Italia, probabil sa-si vada niste rude. Altfel nu-mi explic de ce s-a dus la Roma sa-i ia interviu soacrei Marianei si mamei lui Marcel (pe care de fapt il cheama Marius da’ o sa-i spunem Marcel ca sa nu il confundati cu Marius ala dinainte). Soacra Marianei si mama lui Marcel, una si aceeasi persoana, ne-a marturisit ca Mariana si Marcel sunt despartiti de mai bine de doi ani si ca amandoi au acum o relatie. Ba mai mult, Marcel e casatorit si are un copil cu noua nevasta. Bine, mai are unu si cu vechea nevasta, Mariana, de care n-a divortat, da’ ma rog.

Dar eu n-am inteles exact ce voia soacra Marianei si mama lu’ Marcel, de fapt. Nu prea stia nici ea. Ba ca sa-i impace, ba ca sa aiba grija de copil, ba ca sa-i transmita Marianei ca o iubeste. Cert e ca actiunea s-a mutat in Palermo, unde Mircea a gasit-o pe Mariana, care uitase romaneste si raspundea cu “si” si cu “certo”. Dar nu de aia n-a inteles Mariana ce vrea Mircea de la ea. S-a uitat, totusi, la filmul cu mesajul soacrei ei si mamei lui Marcel, a zis “arrivederci” si-a plecat. Apoi caravana a ajuns in Verona, la Marcel, care s-a uitat si el la mesajul ambiguu al maica-sii si soacrei Marianei, a ridicat din umeri, si-a plecat. Ma rog, da-i incolo cu relatiile lor cu tot. Ia zi, Mircea, a fost misto in Italia?