Femeile isi doresc barbati adevarati (in sens "traditional"), barbatii doresc femei blande si atractive, iar ambele sexe doresc mult sprijin emotional de la celalalt - arata un studiu efectuat de Gfk Austria, cu privire la asteptarile femeilor si ale barbatilor. De asemenea, ideea ca femeile nu ar trebui sa aiba loc doar in bucatarie (ci si in functiile de conducere) gaseste sprijinul majoritatii in zilele noastre.

Studiul a fost realizat telefonic pe un esantion reprezentativ de 500 de barbati si femei austrieci, in luna martie 2011, de catre Gfk Austria - Departamentul de Cercetare Sociala si Organizationala.

Vezi atasat un grafic ce ilustreaza "Asteptarile barbatilor de la femei / asteptarile femeilor de la barbati", precum si cum vad ambele sexe rolul femeii.

Schimbari majore

"In comparatie cu studiile pe care le-am realizat in deceniile anterioare, putem stabili ca atitudinile fundamentale s-au schimbat dramatic. Dar, cand vine vorba de a pune lucrurile in practica in viata de zi cu zi, atat barbatii cat si femeile continua sa aiba dificultati", spune Directorul Departamentului GfK de Cercetare Sociala si Organizationala, Angelika Kofler.

"Cum sa se ridice la inaltimea asteptarilor mari din partea ambelor sexe inca ii nedumereste atat pe barbati cat si pe femei, ca sa nu mai vorbim de chestiunea referitoare la reconcilierea rolului de mama cu cariera. In aceasta privinta, se observa inca multa ambivalenta".

Super-barbatii isi doresc super-femei

Aproape toti barbatii doresc ca femeile lor sa fie in primul rand sensibile si sa dea dovada de intelegere, sa fie afectuoase si loiale - dar si inteligente (98% in fiecare caz). 95 % dintre barbati isi doresc, de asemenea, ca femeile lor sa fie atractive, iar 93% dintre ei isi doresc ca femeile sa fie capabile sa gateasca bine (93%).

Este mai putin important pentru barbati ca femeile sa fie de succes (84%), sa fie instarite financiar (72%), independente (86%) si sa mearga la serviciu (80%) - chiar daca se observa ca majoritatea barbatilor considera si acest lucru ca un aspect de dorit care face parte din a fi femeie azi.

Super-femeile isi doresc super-barbati

Femeile se asteapta ca barbatul sa fie angajat (97%), de succes (96%), inteligent (93%), loial (92%) si independent (89%). Si isi doresc, in plus, sa fie tandru (87%) si sensibil (81%). La fel de multe femei (81%) ar dori, de asemenea, ca barbatii lor sa fie instariti financiar.

Este mai putin important pentru femei ca barbatii sa arate bine (79%) sau sa fie capabili sa gateasca bine (69%). Se pare ca femeile cauta inca, in primul rand, barbat "clasic", care asigura traiul, cu toate acestea, asociat cu multa inteligenta emotionala. Astfel, barbatii trebuie sa se potriveasca profilului traditional, numai ca "super-barbatii" sunt la mare cautare.

"Se pare ca barbatii si-ar dori o zeita casnica dulce si draguta, care este, in acelasi timp, femeia independenta si capabila a secolului 21, care poate sta pe picioarele ei intr-o lume a barbatilor. Dar nu va inselati, este valabil in ambele sensuri. Barbatii trebuie si ei sa indeplineasca exigentele femeii de azi. Prin urmare, ei ar trebui sa fie barbati "adevarati" si nu blegi, dar, totusi, nici infirmi emotional", spune Angelika Kofler, psiholog social.

"Puternica nevoie de sprijin emotional, atat pentru barbati cat si pentru femei, avand in vedere exigentele reciproce ridicate, reprezinta pur si simplu insumarea modelelor de rol noi si vechi, ceea ce nu este deloc surprinzator. Dar, asa cum confirma statisticile privind divortul, a-ti propune sa indeplinesti aceste cerinte este inca o provocare destul de mare pentru ambele sexe, nerezolvata inca".

Generatia tanara - mai conservatoare?

Din dorintele pe care respondentii le-au exprimat, nu reiese in evidenta nici o "tendinta generationala" clara. Grupul de varsta de 30-49 ani, este cel care, mai presus de toate, crede ca o femeie ar trebui sa aiba serviciu - respondentii tineri isi exprima acest punct de vedere mai rar.

De asemenea, grupul de varsta mijlocie este cel care spune ca o femeie ar trebui sa fie independenta. Este mult mai putin probabil ca persoanele sub 30 de ani sa exprime aceasta opinie. Cu toate acestea, cu cat sunt mai tineri, atat barbatii cat si femeile, considera mai des ca femeile ar trebui sa fie instarite financiar. Se pare ca cei de varsta mijlocie sunt mai constienti de cum sa ajunga acolo, in timp ce tinerii se concentreaza pe un rezultat dorit.

"Asta nu inseamna neaparat ca generatia mai tanara devine mai conservatoare din nou", spune Angelika Kofler. "Puteti intelege la fel de bine acest lucru ca pe un semn ca o femeie independenta, cu cariera, a devenit ceva normal pentru tineri." Considerand acest lucru din punct de vedere educational, o educatie mai redusa se coreleaza si cu o orientare mai traditionala privind rolurile de gen.