Cu ani in urma, John Bantle, MD, a dat negrese persoanelor cu diabet zaharat. Negrese cu zahar real. Si nivelurile de glucoza din sange nu au crescut foarte mult. Bantle si colegii sai au comparat doua planuri de masa.

ZaharFoto: wikifood.ro

Ambele planuri au aceeasi cantitate de carbohidrati. Intr-unul, o mare parte din carbohidrati au fost din zahar. In celalalt, carbohidratii au venit in principal din amidon. Participantii au mancat un plan de masa pentru 28 de zile si apoi au trecut la celalalt.

Nivelurile glucozei din sange ale participantilor au fost in esenta aceleasi, fie ca au mancat mese bogate in zahar, fie ca au mancat mese cu continut ridicat de amidon.

Concluzie:

Zaharul este doar un alt carbohidrat. Este vorba despre cantitatea de carbohidrati si nu despre sursa, care determina nivelurile glucozei din sange.

Aceasta s-a intamplat cu 15 ani in urma. Pana de curand, inca mai auzeai replici de genul: "Nu poti manca asta. Are zahar."

Va apune vreodata acest mit?

Citeste opinia lui John Bantle pe wikifood.ro.​