Fericirea se poate reprezenta printr-un grafic in forma de U, arata un studiu realizat de economistii de la Univeirsitatea din Maastricht, ceea ce indica faptul ca oamenii de varsta mijlocie sunt cei mai nefericiti, potrivit Daily Telegraph.

Satisfactia vietii incepe sa scada in jurul varstei de 25 de ani si este recuperata dupa varsta de 59 de ani. Studiul a descoperit ca "o cadere semnificativa in nivelul de fericire la mijlocul vietii unei persoane este echivalent cu a fi concediat sau a avea un membru de familie care isi pierde viata."

"O curba in forma de U a fericirii nu implica neaparat faptul ca o persoana de 65 de ani prefera viata sa uneia de 25 de ani. Ambele pot fi de acord ca a avea 25 de ani este mai placut decat a avea 65. Dar cel de 65 de ani poate fi mai satisfacut, pentru a invatat sa se multumeasca cu ce are," a explicat Bert van Landeghem, 29 de ani.

Luna trecuta, un profesor de biologie de la Universitatea College London a afirmat ca fericirea isi poate atinge maximul la varsta de 80 de ani. Intr-o carte a sa, Lewis Wolpert scrie ca mare parte dintre oameni sunt fericiti la nivel mediu in tinerete, dar acesta scade pe masura ce sunt nevoiti sa sustina o familie si o cariera.

De la varsta de 40 de ani, oamenii tind sa devina mai veseli si mai optimisti, probabil atingand maximul la 70-80 de ani, scrie acesta.

Potrivit unui alt studiu, realizat in SUA de Academia Nationala de Stiinte si care s-a bazat pe 341.000 de participanti, bucuria vietii incepe un trend ascendent dupa varsta de 45 de ani, si poate sa atinga maximul la 85 de ani.

Odata cu varsta creste capacitatea de a ne concentra pe lucrurile care ne fac placere si pe a lasa deoparte ce nu. De asemenea, oamenii in varsta beneficiaza de ingrijire si oportunitati mai bune in prezent, fata de generatiile trecute.

Pe de alta parte, populatia imbatranita inseamna ca cei de varsta mijlocie sunt nevoiti sa aiba grija de parintii lor, pe langa proprii copii si cariera.