Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Articol webPR.ro

Sarkozy si branza topita

de HotNews.ro    
Luni, 18 aprilie 2011, 13:55 Life | Acasă

Branza
Foto: wikifood.ro
Se poate spune cu siguranta ca Nicolas Sarkozy nu este un presedinte traditional pentru francezul de rand. De ce? Sarko este un presedinte care face jogging frecvent, ceea ce pentru francezi este ciudat, Sarko este un presedinte care nu are gusturi gastronomice sofisticate, ceea ce este destul de grav, Sarko nu bea deloc vin, ceea ce este inadmisibil.

El este opusul predecesorilor sai, Georges Pompidou, François Mitterrand sau Jacques Chirac, care erau indragostiti de bucataria frantuzeasca traditionala, iar paharul de vin era nelipsit de la orice masa, dupa cum sustin cunoscatorii din palatul prezidential.

Bristol, un superb palat cu parfum de secol XVIII, aflat la catva pasi de Elysée, a fost transformat de Nicolas Sarkozy in centru de politica si in cantina. Vine aici de mai multe ori pe saptamana, uneori cu prieteni, alteori cu ministri sau cu sefi de guverne. Putine mancaruri cu sos, fara alcool, fara bere, el este un client facil cu o singura pretentie, a unei serviri rapide. O ora, maxim o ora si un sfert este timpul alocat acestei etape din ziua sa de lucru.

De multe ori vine fara sa anunte, pentru ca la Bristol Sarko se simte ca acasa iar cei de aici ii cunosc gusturile si obiceiurile. Spre deosebire de Putin, care transmite cu cateva ore inainte o lista cu ce ar dori sa manance, lista care este apoi prelucrata de un bucatar, un dietetician si un agent de securitate, Sarko se multumeste cu ceea ce este oferit in cartea restaurantului. In general, prefera un meniu complet de 200 de euro, fara vinuri incluse, care are felul principal macaroane cu carne si trufe.

Cum decurge o zi tipica la Bristol cand presedintele are invitati? Spre exemplu, in costum dar fara cravata, Sarkozy l-a intampinat la Bristol si pe premierul spaniol José Maria Aznar, invitat pentru o discutie privata despre temele deja abordate la Elysée. A fost servit acelasi meniu cu trufe, dar in mod exceptional, a fost comandat si vin, care a indulcit intrucatva disperarea lui Jérôme Moreau, sommelierul casei. Aznar si ceilalti invitati, printre care François Fillon (primul ministru al Frantei), Rachida Dati et Rama Yade (doua femei din politica franceza, apropiate ale lui Sarkozi), au fost bineinteles tratati si cu Carla Bruni. Fosta cantareata si manechin, tinuta cu mandrie de talie de Sarkozy, incantatoare la cei 43 de ani ai sai, a trimis relaxata un zambet si un sarut catre toti participantii la intalnire. Atmosfera este total relaxata si vesela.

Sunt si unele intalniri unde Le Grand Chef de la Bristol, Eric Frechon, este lasat sa isi arate deplina valoare. Sarkozy admira produsele rare precum fugu, un peste japonez al carui ficat secreta o otrava mortala si care necesita o mare maiestrie in preparare sau crevetii-tigru, pe care renumitul bucatar le introduce in retete si uneori declara spontan si inocent ceva de genul "cativa dintre dumneavoastra nu stiu nimic despre aceste feluri de mancare, la fel ca si mine".

Aceasta este viata culinara oficiala a presedintelui francez Nicolas Sarkozy. In particular, poftele lui Sarko se aseamana cu cele ale unui pusti de scoala generala. A fost surprins fugind cu o bicicleta din palatul Elysée si cumparand o "quattro stagioni" de la un camion-pizza din apropiere. Este stiuta pasiunea sa pentru ciocolata, temperata insa sever de Carla, care nu concepe sa isi traiasca viata alaturi de un sot cu burta.

Ai putea spune ca Franta are un presedinte excentric, croit exclusiv pe tipare nefrantuzesti. Ei bine, exista totusi  o specialitate a vestitei bucatarii din Hexagon pe care Sarkozy o adora si pe care o savureaza cu deosebita placere impreuna cu sotia sa. Iata ce el insusi declara: "In deplasarile mele in Savoia ma opresc tot timpul la un restaurant micut, care insa prepara o «fondue savoyarde»... impecabila! Aceasta este mancarea pe care o preferam si eu si Carla si pe cara o comandam tot timpul"

Si acum va propunem sa preparati o «fromage fondu» - specialitate de branza topita - si sa petreceti o seara romantica cu un vin alb si cu partenerul sau partenera de viata, la lumina calda a lumanarilor precum faimosul cuplu prezidential francez.


Citeste mai multe despre   























3041 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version