Papa Benedict XVI are acum propriul canal pe YouTube, Vaticanul incercand astfel sa ajunga la generatia "digitalizata". Canalul a fost lansat ca sa largeasca audienta papei, in acelasi timp oferind mai mult control Sfantului Scaun asupra imaginii papale in online.

In discursul sau inaugural, Benedict le-a urat bun-venit "telespectatorilor" in "marea familie care nu cunoaste granite" si a adaugat ca spera ca ei se vor implica in "acest maret dialog al adevarului". YouTube/VaticanIT a fost lansat in aceeasi zi in care suveranul pontif a laudat beneficiile pe care le aduc umanitatii siteuri ca Facebook si MySpace, prin prieteniile pe care le creeaza si o mai buna intelegere intre oameni.

Papa a avertizat si asupra riscurilor socializarii virtuale, spunand ca trairea obsesiva in retelele online poate izola oamenii de interactiunea sociala reala, lucru ce duce in final la marginalizarea persoanelor respective.

In mesajul sau pentru Ziua Mondiala a Comunicatiilor, a mentionat ca ii incurajeaza pe producatorii new media sa respecte demnitatea umana si "bunatatea si intimitatea sexualitatii omenesti". Benedict XVI, in varsta de 81 de ani, a atras atentia si asupra tendintelor media in sectorul de divertisment, unde se trivializeaza sexul si se promoveaza violenta.

Seful biroului de comunicare sociala de la Vatican, Claudio Maria Celli, a declarat ca Papa a aprobat in intregime canalul Vaticanului pe YouTube, fiind un om al dialogului si dorind sa ajunga la oameni, indiferent de locul in care acestia se afla. "E adevarat ca nu toata umanitatea se afla pe YouTube, dar milioane de persoane se intalnesc aici", a mai adaugat Celli.

Canalul video al Vaticanului a fost asemanat cu un pelerinaj in jurul lumii, in care conducatorul catolicismului se poate intalni cu milioane de credinciosi. Internetul da astfel posibilitatea unei legaturi mai intime, in care "utilizatorul intra intr-un dialog personal cu Papa", a aratat acelasi Celli, citat de Associated Press.

Alex Sima - TownPortal