Marti, 9 octombrie au fost desemnati castigatorii festivalului international de scurtmetraj Filminute. Filminute, Bucuresti/ Londra/ Toronto invita in fiecare an cineasti din toata lumea sa participe cu scurtmetraje de toate felurile, fara reguli sau limite in ce priveste stilul, genul, subiectul sau creativitatea, cu conditia sa se incadreze intr-o durata de exact 1 minut.

Aceasta limitare reprezinta o provocare pentru concurenti si in fiecare an declanseaza exercitii de imaginatie inedite si explorare creativa a tuturor genurilor si stilurilor, de la comedie la drama, de la fictiune la documentar, de la animatie la live action.

Initiatorul si directorul festivalului este John Ketchum, canadian de origine si stabilit in Romania.

In fiecare an sunt selectate 25 de scurtmetraje cu o lungime de exact 60 de secunde pentru a participa in concurs. Urmatoarea etapa este desemnarea castigatorului premiului pentru cel mai bun film, in urma unei selectii facute de un juriu format din oameni ai filmului din toata lumea. De asemenea, juriul recomanda 5 filme. Festivalul acorda si premiul de popularitate bazat pe voturile publicului.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, anul acesta, editia a 7-a a festivalului a gazduit drame, thrillere si comedii din 15 tari diferite, de o originalitate si varietate impresionante. Ca si in anii trecuti, filmele prezentare au depasit asfeptarile, ridicandu-se la cote maxime din punct de vedere calitativ.

Juriul care a desemnat premiul pentru cel mai bun film al festivalului a fost format din insemnate nume din cinematografia mondiala, printre care s-a numarat Prasoon Joshi, Arjun Basu, Lenora Hume, Gyorgy Karpati si regizorul roman Radu Jude (Toata lumea din familia noastra, 2012).

Castigatorul premiului pentru cel mai bun film de anul acesta este CHOP CHOP, in regia britanicului And Blades.

Cele cinci recomandari ale juriului, au fost dominate de animatie: M/ W 9/11 -(SUA), HERO’S TALE -(UK) si WILDEBEEST-(UK), la care s-au adaugat documentarul olandez Sarina si drama lituaniana CUT!.

Anul acesta Premiul Publicului a fost catigat de CANDY CRIME- (UK), urmat indeaproape de CIUDAD HELDING- (Argentina) si “THE KEY” (Canada) bazat pe voturile unui public din peste 130 de tari.

Fiecare editie a festivalului are un element specific, iar anul acesta comediile animate si filmele provocatoare au iesit in evidenta, declara presedintele juriului, John Ketchum.

A fost, de asemenea, foarte interesant de vazut cum festivalul continua sa se extinda, atat catre est, cu filme din Lituania, Georgia, Turcia si Rusia, precum si in America de Sud, unde Argentina, Columbia si Mexic continua sa produca filme de calitate".

Filmele participante pot fi vizionate si votate pe site www.filminute.com.