La Targu Mures inca se filmeaza la „Bibliotheque Pascal”. Cineastul maghiar Szabolcs Hajdu, remarcat in urma cu doi ani cu „White Palms”, film in care jucau Gheorghe Dinica, Oana Pellea si Alexandru Repan, intareste legaturile cu Romania, tara de unde se trage si sotia sa, actrita Orsolya Török-Illyés. Dupa o povestea autobiografica despre propria copilarie si despre tratamentul inuman aplicat copiilor sportivi din „White Palms”, „Bibliotheque Pascal”, al patrulea lungmetraj al cineastului nascut in 1972, schimba registrul ocupandu-se de o tanara unguroaica din Transilvania care spera sa se realizeze in Occident.

Dar sa nu ne luam dupa o fraza razleata, avertizeaza Florin Piersic, Jr., care filmeaza in aceasta saptamana la Targu Mures, si care se declara fascinat de personalitatea regizorului si de versatilitatea lui stilistica. „Auzisem de la Oana Pellea, care e indragostita de el, ca este un tip extraordinar de misto, iar apoi l-am vazut cu ochii mei. E un artist nebun in cel mai frumos sens al cuvantului. Filmeaza destul de lent, improvizeaza mult, te asculta, se poarta frumos cu toti. Am acceptat sa apar in film chiar daca am un rol secundar si apar doar la inceput.

Si n-am vrut sa-l las sa-mi povesteasca filmul dincolo de bucata mea pentru ca vreau sa-l vad cand e gata”, a declarat actorul pentru HotNews. Rolurile principale sunt intrepretate de Orsolya Török-Ilyés, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu si Dorel Visan. „Sunt la a doua colaborare cu Szobi”, spune Oana Pellea, pe care HotNews a intrebat-o cum a lucrat, pentru a doua oara, cu cineastul maghiar.

“Nu ai cum sa nu il apreciezi si sa nu il iubesti. Un artist viu, ce isi pune intrebari. O bucurie de om. Un spirit prietenos si, cel mai important, un artist ce isi iubeste meseria si echipa. De la “White Palms” imi aduc aminte lucrul ireprosabil impreuna cu el si cu intreaga echipa de superprofesionisti. Si aplauzele unei sali in picioare la premiera de la Budapesta. Pentru al doilea am filmat deja la Targu Mures.

Mi-a placut povestea si personajul Rodica, ce ma impinge intr-o altfel de zona decat ce am parcurs pana acum in film. Cum sa nu iubesti un regizor inventiv si sensibil, cu o excelenta arta de a lucra cu actorii? Da, am o mare admiratie pentru prietenul meu Szobi! Suntem nascuti la o diferenta de trei zile... si cativa ani....”, a mai declarat actrita.

Filmul e o coproductie Ungaria-Germania-Marea Britanie. Initial, era si Gheorghe Dinica in distributie. „Filmul nu e turnat in mai multe tari din pricina faptului ca e o coproductie, ci pentru ca sunt interesat de numerosii oameni care au parasit Ungaria in cautarea unei vieti mai bune in Vest”, marturisea in urma cu doi ani regizorul intr-un interviu postat pe www.european-films.net, adaugand: „Prima oara am vizitat Transilvania in urma cu sapte ani, si multi prieteni si rude locuiau acolo, dar acum nu mai stiu pe nimeni. Au plecat cu totii ba la Bruxelles, ba in Canada sau Ungaria. Casele lor din Transilvania sunt goale”. Filmarile la „Bibliotheque Pascal” au demarat vara trecuta.

In primavara, un brad imens de Craciun a facut senzatie in Targu Mures, dar era doar un obiect de recuzita pentru filmarile care erau in toi. Turnajul a mai dus echipa la Marea Neagra si va lua sfarsit prin octombrie sau noiembrie, cu filmarile de la Londra si Budapesta, fiind posibil ca filmul sa fie trimis primavara viitoare la preselectia pentru Cannes. „White Palms” a fost deja prezentat in 2006 la Cannes. El a fost achizitionat si de un distribuitor din Romania, dar a trecut din pacate neobservat pentru ca a avut doar cateva proiectii.