Incepand din luna septembrie, spectorii romania pot vedea la cinematograf sase dintre cele mai recente productii locale: Boogie de Radu Muntean, Intalniri incrucisate de Anca Damian, Weekend cu mama de Stere Gulea, Calatoria lui Gruber de Radu Gabrea, Nunta muta de Horatiu Malaele si Pescuit sportiv de Adrian Sitaru. Marilena, in regia lui Mircea Daneliuc, intra pe ecrane anul viitor.

Daca „Boogie” va fi distribuit de Multimedia Est, firma infiintata de Radu Muntean (care a si produs filmul), iar „Weekend cu mama” de MediaPro (care, de asemenea, e producator), celelalte patru lungmetraje au acelasi distribuitor, Transilvania Film. Stefan Bradea, directorul acestei firme, spune ca datele exacte de premiera n-au fost stabilite, deoarece realizatorii spera sa mai prinda pana la toamna niste festivaluri straine de clasa A sau B. (Singurele festivaluri de clasa A care au loc pana la toamna sunt Locarno si Venetia).

Contractele de distributie sunt semnate sau in curs de semnare pentru ca producatorii sa poata preda filmul la CNC si debloca suma aferenta (filmele respective sunt co-finantate de CNC.). „Marilena”, de Mircea Daneliuc, va fi distribuit tot de Transilvania Film, dar anul viitor.

Potrivit distribuitorului, cele patru filme anuntate de el pentru aceasta toamna ar putea avea minim 5000 de spectatori fiecare, dar Transilvania Film mizeaza cel mai mult pe „Nunta muta”, debutul regizoral al lui Horatiu Malaele, care ar putea face, la o estimare optimista, 20.000 de spectatori.

Dar, spune Bradea, „anul acesta nu avem niciun film atat de puternic si atat de premiat cum a fost anul trecut „4 luni, 3 saptamani si 2 zile””. Filmul lui Mungiu a fost vazut anul trecut de 37.000 de spectatori doar in primele doua saptamani, dupa care caravana nationala aproape a dublat cifra. In anii trecuti, de pilda, „Legaturi bolnavicioase” de Tudor Giurgiu a facut 23.000 de spectatori, iar „Moartea domnului Lazarescu” de Cristi Puiu - 30.000.

„Boogie”, aflat in aceste zile la Festivalul de la Karlovy Vary, ajunge pe ecranele romanesti, potrivit lui Radu Muntean, in septembrie. Stere Gulea ne-a declarat ca premiera filmului sau, „Weekend cu mama”, este programata pentru inceputul lunii octombrie.