"Restul e tacere" va reprezenta Romania in cursa Oscarului pentru Cel mai bun film strain al anului 2008. Decizia a fost luata de un juriu din care au facut parte criticii: Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Dana Duma, Eugen Atanasiu, precum si regizorul si producatorul Dinu Tanase.

Filmul lui Nae Caranfil n-a avut o concurenta serioasa, in afara lui "Boogie" de Radu Muntean, prezentat la Festivalul Transilvania, care a fost luat in calcul, desi intra in sali de-abia in septembrie.

Anul trecut, Romania a fost reprezentata in cursa pentru nominalizarile la Oscar de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, iar scandalul pornit de presa americana de specialitate atunci cand "432" nu s-a regasit pe lista scurta care urma sa preceada nominalizarile a silit Academia Americana de Film sa promita schimbarea regulamentului.

Astfel, de la urmatoarea editie vor fi trei comitete care vor alcatui lista scurta si lista nominalizarilor, in loc de doua, cum erau pana acum. Primul comitet va alege sase filme, carora li se vor adauga trei filme alese de al doilea comitet.

In fine, al treilea comitet, alcatuit din 30 de membri, va extrage din lista de noua titluri nominalizatii. Scopul acestei modificari este de a se evita pe cat posibil greseli ca cea de anul trecut, cand filme valoroase ca "432" sau "Persepolis" de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud au fost trecute cu vederea la prima cernere si nu s-au regasit pe lista scurta.