Primul lungmetraj al lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv/Hooked", va fi prezentat intr-un program independent al Festivalului de Film de la Venetia, intitulat "Zilele Venetiei". A cincea editie a "Zilelor Venetiei" se desfasoara intre 28 august si 6 septembrie, sectiunea fiind infiintata in scopul crearii unei alternative la Selectia Oficiala a Mostrei, asa cum e "Quinzaine des Réalisateurs" pentru Cannes sau sectiunea Panorama pentru Festivalul de la Berlin.

Initiata de the Asociatia Nationala a Autorilor din Cinema (ANAC) si Autorii si Producatorii Independenti (API), Giornate degli Autori-Venice Days s-a bucurat anul trecut de un mare succes, iar in acest an revine cu 12 filme, tributuri si mai multe evenimente speciale.

Lungmetrajul lui Adrian Sitaru imparte lista celor 12 filme, printre altii, cu "Una semana solos" de Celina Murga (Argentina), "A Country Teacher" de Bohdan Slama (Cehia-Germania-Franta) si cu "Machan", debutul in lungmetraj al lui Uberto Pasolini, care a produs, printre altele, "The Full Monty/Gol pusca" sau "Meeting Venus/Intalnire cu Venus".

"Pescuit sportiv", care ii are in distributie pe Adrian Titieni, Maria Dinulescu si Ioana Flora, este o coproductie Romania-Franta, fiind produs de 4Proof Film si MPM Film si beneficiind de un agent de vanzari francez, Rezo Films. Daca va obtine premiul sectiunii, oferit de Europa Cinemas, va beneficia de distribuire in reteaua de sali Europa Cinemas.

Adrian Sitaru a primit anul trecut "Golden Leopard of Tomorrow Award", la un alt festival de clasa A, cel de la Locarno, si participa in acest an la Locarno intr-o sectiune ce invita cativa beneficiari ai Atelierului Cinéfondation 2008 de la Cannes. Era de asteptat ca si lungmetrajul sau de debut sa aiba premiera mondiala la Locarno, dar, spre deosebire de Radu Muntean (care a ales Locarno pentru premiera lui "Hartia va fi albastra", in loc de Venetia), Sitaru a ales Venetia.

Line-up-ul Mostrei nu a fost facut cunoscut inca, dar s-a anuntat ca a 65-a editie se va deschide cu cel mai recent film al fratilor Coen, "Burn After Reading", si ca festivalul il va omagia printr-un Leu de Aur pentru intreaga cariera pe veteranul italian Ermanno Olmi.

Juriul competitiei oficiale, prezidat de Wim Wenders, ii are in componenta pe Iuri Arabov, Valeria Golino, Lucrecia Martel, Johnnie To, Douglas Gordon si John Landis. Juriul sectiunii "Orizzonti" e prezidat de cineasta Chantal Ackerman, iar cel al competitiei de scurtmetraj de realizatorul independent Amos Poe. A 65-a editie a Festivalului de Film de la Venetia are loc intre 27 august si 6 septembrie.