In sfarsit o comedie adevarata! Nia Vardalos, protagonista din „My Big Fat Greek Wedding” (2002), ajunge in Grecia pe post de ghid turistic. Filmul are un start mizantrop si un final dulce. Razi de la inceput si pana la sfarsit. De recomandat pe orice vreme.

Nu mai tin minte replici. Stiu insa ca de mult n-am mai ras asa la o comedie. „Sejur cu surprize” (nefericita transpunere a unui titlu care suna in engleza atat de bine) incepe in cheie inalta, etaland trasaturile nationale ale turistilor.

Georgia e ghid turistic in Grecia. S-a stabilit in America, are studii superioare de istorie, dar a revenit in Atena si acum isi mananca nervii.

Experienta din campul muncii ii permite sa izoleze imediat glumetul enervant dintr-un grup de turisti.

Stie ca australienii beau tot timpul, ca cei din Canada sunt politicosi (o canadianca se loveste de un stalp pe care e un afis cu animale si mangaie animalele, jenata), ca din grup nu lipseste niciodata cuplul care se cearta.

Si ca sub niciun chip nu trebuie sa-i confunzi pe canadieni cu americanii.

Singurul lucru pe care Georgia nu-l observa este ea insasi. Exista o legatura cauza-efect intre nefericirea ei si notele proaste pe care le primeste de la turisti.

Povestea e simpla, dar scenariul aproape genial, plin de poante bune, de replici intr-adevar haioase, de ironii care nu ustura si de un joie de vivre sanatos, preluat cu tot cu citatul de rigoare direct din „Zorba grecul”.

De altfel, scenaristul Mike Reiss (care a colaborat anterior si la realizarea lui „The Simpsons”, serialul si filmul) face un slalom strans printre locurile comune despre (vacanta in) Grecia, dar mai interesant e felul in care ne modifica din mers perceptia asupra unor personaje care initial aproape ca ne scoteau din minti si pe noi.

Donald Petrie, al carui talent comic a fost probat anterior de „Cum sa scapi de un tip in 10 zile”/ „How to Loose a Guy in 10 Days”, „Miss Agent Secret”/„Miss Congeniality” sau „Morocanosii”/„Grumpy Old Men”, n-a mai dat probabil niciodata o comedie atat de proaspata si de plina de buna dispozitie.

Si Richard Dreyfuss, cantonat de ceva vreme in roluri comice asemanatoare, descopera acum o energie noua care ii da laturii hilare a personajului sau o captuseala umana. Probabil ca l-a inspirat energia Eladei.

Vedeta filmului, Nia Vardalos (care e nascuta in Canada!), a interpretat rolul principal intr-o alta comedie de succes, „My Big Fat Greek Wedding”/”Familia mea mare si greceasca”. Nu mai e tanara, nu e o frumusete, dar are simt comic si se face simpatica fara a se/ne forta.

Printre producatorii filmului citat mai sus se numara si Rita Wilson. Ea este co-producator si aici. Sotia lui Tom Hanks, care e pe jumatate grecoaica, are si o scurta aparitie catre finalul filmului.

Cu tot riscul de ingrasare, filmul lui Donald Petrie merita, pe bune. De cate ori vi s-a intamplat sa radeti cand revedeti trailerul unui film la care ati fost deja?

„Sejur cu surprize”/”My Life in Ruins” – regia Donald Petrie, cu: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis, Alistair McGowan, Harland Williams. Premiera romaneasca – 5 iunie