Tudor Gheorghe despre muzica populara contrafacuta: "Urmaresc cu sila, la tv, ceea ce se cheama "emisiuni de folclor". Inainte, ca sa fii cantaret de muzica populara, trebuia sa treaca timp, sa te duci la un ansamblu serios, sa faci scoala. Astia de-acuma nu mai canta cu orchestrele, ci cu orga. Dau bani sa apara la posturile de folclor, sa ii vada rudele. Si nu stiu niciodata ce canta. Rad tot timpul. Se uita si canta razand. Am vazut eu o fata care canta cu entuziasm maxim: "Sa ma vada lumea toata / Ca n-am mama, ca n-am tata".

Rapsod si lautarFoto: Captura video

Problema la fete e ca nu stiu cine le-a invatat, se tin mereu de brau, in stanga, sau daca le doare, in dreapta. Sau isi pun mainile in sold, dar nici macar ca tatele, ci in mod ciudat, de se cocoseaza.

Baietii... depinde din ce zona folclorica sunt. Daca sunt din Transilvania, au ciucurei si se joaca cu ciucureii. Daca-s din Moldova, au bundita si se tin de ea si se leagana. Daca-s din sud... e dezastru: nu stiu ce sa faca cu mainile! Daca spun "eu", se arata pe ei insisi. "Inima", "o sa te vad" - arata la ochi, "nu te-a auzit"..."

In cadrul spectacolului "Rapsod si lautar". Dedicat muzicii traditionale romanesti autentice, spectacolul a avut loc in Capitala de doua ori anul acesta, la TNB si la Sala Palatului.

"Foaie verde, foaie lata

Sunt cel mai fericit tata

Am crescut baiat si fata

Fata seamana cu mine

Inalta si facuta bine

Si baiatul tot asa

Ca seamana cu ma-sa"