Cand rostim cuvantul "beatboxing", e lesne de inteles ca ne referim la arta de a reproduce ritmuri, voci si sunete imbinate armonios folosind gura si corzile vocale. Considerat a fi cel de-al cincilea element al culturii hip - hop, pe langa MC-ing, DJ-ing, graffiti si b-boys, beatboxing-ul s-a bucurat de popularitate inca din anii '80, prin artisti ca Fat Boys si Biz Markie.

Beatbox-ul s-a intins recent dincolo de scopul initial (imitarea "beat box-urilor" pentru a crea beat-uri de hip hop) spre alte forme. Este acum practicat ca o forma de drum & bass uman (de unde si denumirea alternativa de "percutie vocala"), ceea nu este deloc o sarcina usoara. Aria de sunete ce pot fi produse de corzile vocale ale omului sunt uluitoare, mai ales pentru cei nefamiliarizati cu aceasta practica muzicala.

Priviti de ce sunt capabili acesti baieti

Concursul pentru tinere talente al televiziunii franceze M6 a scos la lumina un tip care reuseste sa produca cele mai tari ritmuri folosindu-se doar de ceea ce i-a dat natura. Joseph, in varsta de doar 21 de ani, a impresionat juriul francez cu un beatbox ca la carte.

Darren Foreman alias BeardyMan ne prezinta o "gustoasa" reteta culinara, condimentata cu multe beat-uri, ritmuri, scratch-uri etc. In varsta de doar 26 de ani, BeardyMan a fost desemnat, doi ani la rand, campionul national la beatbox, in Marea Britanie. Videoclipul sau "Kitchen Diaries" a fost declarat castigator in competitia de pe site-ul thefamegame.com.

Australianul Joel Turner, in varsta de 21 de ani, s-a remarcat in intreaga lume prin tehnica impecabila pe care o detine. A fost desemnat castigatorul Campionatului Mondial de Beatboxing in 2005, pastrandu-si titlul pana in ziua de azi.

Rahzel, unul dintre membri formatiei "The Roots", este considerat a fi cel mai mediatizat beatboxer din intreaga lume. Vocea lui s-a auzit in cele mai diferite locuri, de la MTV pana la jocurile video, felurite reclame si pe numeroase albume clasice. Supranumit si "The Godfather of Noise", Rahzel este primul care la piesa "If your mother only knew" a cantat refrenul si a facut beatul in acelasi timp.

Hip-hoperul francez Eklips, unul dintre cei trei membri ai formatiei "Le Remede", s-a remarcat prin capacitatea sa de a interpreta simultan atat beat-ul, cat si versurile sau melodia, pe langa alte efecte, dovada in acest sens fiind cele cateva reproduceri ale unor renumite creatii hip-hop.