Fumatorii englezi ar putea fi obligati sa plateasca 10 lire pentru a obtine un permis guvernamental pentru achizitia de tutun. Altfel nu ar mai putea cumpara tigari. Propunerile ministerelor britanice sunt draconice pentru cei care doresc sa continue sa aiba acest viciu, scrie Daily Mail.

In Marea Britanie un astfel de permis exista pentru a putea urmari programe TV. Expertii in sanatate au salutat propunerea pentru ca rata decesului din boli conexe fumatului este mai mare decat in orice alta tara europeana. Dar comunitatea fumatorilor a reactionat vehement.

Desi permisul emis anual ar costa doar 10 lire, formularele care ar trebui completate sunt prea complexe pentru a determina oamenii sa nu aplice pentru obtinerea lui. Fumatorii ar trebui sa obtina si o semnatura de la medic care sa garanteze ca fumatul nu le pune sanatatea intr-un risc major.

Planul diabolic a fost pus la cale de Julian Le Grand, profesor la Scoala Londoneza de Economie si sef al comisiei ministeriale Health England. Banii incasati din vanzarea permiselor ar urma sa intre in fondurile de sanatate si sa ii ajute pe cei care doresc sa se lase de fumat in mod benevol si asistat medical.

Publicatia Daily Mail a organizat pe site un sondaj in privinta aprobarii acestui permis. Rezultatele de pana acum releva ca englezii nu sunt de acord cu propunerea. 63% dintre votanti nu vor ca acest permis sa existe si doar 37% sprijina ideea fumatului cu acordul statului.