Prin prelucrarea termica a bauturii mexicane se poate obtine un tip de diamant sintetic, arata un studiu recent. Cand este incalzita fortat, tequila produce structuri asemanatoare diamantului, structuri care pot conduce curentul electric.

Cristalele, folosite la realizarea stratului de diamant, au mai fost fabricate si inainte din diferite substante chimice, incluzand adesea nitrogen. Acest experiment arata insa, pentru prima oara, ca se poate folosi orice tip de alcool pentru a produce diamante sintetice.

Diamantul este mai dur decat siliconul si este folosit la aparatele care functioneaza in conditii sau temperaturi extreme. Este insa greu de obtinut, iar procesul fabricarii este foarte scump, arata The Telegraph.

O echipa de cercetatori din Mexic a demonstrat acum ca aceste cristale pot fi obtinute si prin incalzirea fortata a bauturii lor nationale. In cadrul experimentului, cercetatorii au incalzit tequila alba, care avea o tarie de 80 de grade, intr-o camera cu presiune scazuta. Bautura s-a transformat in cristale care, testate mai tarziu, aveau structura diamantului si proprietati electroconductoare.

"Unele tipuri de tequila au exact numarul potrivit de atomi pentru a obtine diamante din ele", spune Profesorul Morales, unul dintre cercetatori. Deocamdata mai este nevoie de cercetari pentru a stabili daca diamantele obtinute din tequila sunt la fel de eficiente precum alte materiale folosite in industrie.

"Rezultatul este cu siguranta amuzant, insa obtinerea diamantelor din alcool este o varianta la care merita sa ne gandim", spune Rudolf Pfeiffer, profesor de fizica la Universitatea din Viena. "Nu am mai auzit pana acum de alte incercari de a produce diamante din bauturi", a adaugat acesta.