Medalii de aur pentru Irlanda de Nord si Scotia la cea de-a 55-a editie a Campionatului Mondial de Arat, care s-a desfasurat in perioada 15-16 august, pe mosia unui castel istoric din apropierea Vienei, Austria.

Potrivit revistei "Magazin agricol", la competitie s-au intrecut 56 de plugari din 30 de tari, printre care Statele Unite, Australia, Canada, Kenya, Franta, Italia, Germania, Spania si Ungaria. Plugarii care au concurat sunt campionii nationali ai tarilor din care provin, obtinand aceste titluri in urma unor intreceri preliminare ale Campionatului Mondial de Arat. Fiecare tara a putut desemna pentru competitie un numar de maximum doi plugari.

Intrecerile s-au desfasurat pe doua tipuri de teren, pasune si miriste, concurentii reprezentind scuderii ale celor mai importanti producatori de tractoare si pluguri din lume.

Potrivit organizatorilor, cooperarea perfecta dintre plugar, tractor si plug reprezinta o cerinta de baza pentru a fi castigator. In plus, arbitrii au verificat in permanenta sa fie respectate conditiile tehnice specifice pentru fiecare tip de plug in parte si aspectul final al brazdei lasate. Ei au urmarit, printre altele, ca brazda sa aiba o adancime egala, crestele lasate de trupite sa fie uniforme, dar si ca timpul de lucru sa fie cat mai mic. In plus, pentru a face o aratura de campion trebuie ca la finalul lucrarii sa nu se vada urmele rotilor de tractor, nici bucati de iarba si buruieni sau brazde intretaiate.

Medaliile de aur ale Campionatului Mondial de Arat 2008 au fost castigate

de Samuel Gill (Irlanda de Nord), la proba Plug conventional si Andrew B. Mitchell Sr (Scotia), la proba PIug reversibil.

Din pacate, Romania nu a avut niciun reprezentat la aceasta competitie si nu pentru ca taranul nostru nu ar fi maestru in artele aratului, ci pentru ca Romania nu este membra a Organizatiei Mondiale de Arat, conditie principala pentru a putea participa la intreceri.