Ce este un bestiar? O colectie de animale prezentate intr-o carte. La mare moda in Evul Mediu. Prezentau amestecate animale mitice cu animale reale, fiecare insotit de o poveste moralizatoare, scrie Dan Selaru pe blogul Romania Obiectiva.

Prima carte de acest gen cunoscuta este din secolul I sau II si cu trecerea anilor fiecare autor modifica povestea moralizatoare si nu se prea ocupa nimeni de datele reale.

S-a remarcat similitudinea animalelor in toate bestiarele, se cam copiau unii pe altii. Aveti aici o lista a animalelor descrise. De la ciori la dragoni, unicorni sau pasari Phoenix, serpi cu aripi plus niste pietre ratacite prin regnul animal, de coloratura.

Definitiile si povestile erau absolut naucitoare. Castorul era vanat pentru testiculele lui si atunci, in dibacia lui deosebita, isi smulgea singur testiculele ca sa scape de vanator. Ba, mai mult, le arunca vanatorului. Daca, dupa episodul precedent, iar aparea un vanator castorul arata de la inceput ca nu mai are testicule.

Ce trebuie sa intelegeti din povestea de mai sus? Ca omul trebuie sa-si arunce toate viciile in fata diavolului care, cand te vede pur, renunta sa te mai ispiteasca.

Acesta a fost modul de gandire al oamenilor obisnuiti timp de peste o mie de ani. Acum radem. Sau nu. Sunt fascinat de rubricile horoscopistice care apar peste tot.

Netty Sandu, imbracata ca:

Zdreanta, cel cu ochii de faianta

Parca-i scos din petice

Ca sa-l tot impiedice

Ferfenitele-i atarna...

bate in fiecare zi campii despre tot felul de intamplari care o sa ne schimbe viata, intamplari calculate de ea in noaptea precedenta cu multa truda. O meserie minunata sa spui timp de 15 minute prostii si sa traiesti din asta. O invidiez sincer.

Ma gandesc sa ma fac horoscopist, sunt matematician, am, cu patalama, un doctorat in astronomie, in mintea unora, chiar multora, ce mi-e una ce mi-e ailalta, pot sa fiu credibil. Dimineata ma trezesc si zic, astazi aia din Berbec au incurcat-o, probleme cu sanatatea si la serviciu, Gemenii au o intalnire importanta iar Balanta are o reuniune de familie. Un sfert din treaba l-am facut. Restul o sa-l copiez din 14 martie 2006, dracu' mai stie ce am zis atunci. Ba chiar pot sa aduc imbunatatiri formatului emisiunii, o fac interactiva, daca ma sunati cu 3 euro schimb previziunile, oricum nu se uita nimeni de doua ori la emisiune. Domnu' Vantu n-aveti nevoie de un horoscopist la Irealitatea? Ca oricum sunteti ca OTV-ul dar acolo e mai distractiv. Daca n-o bagati pe madam Cretulescu in tomberon intr-o seara nu mai aveti credibilitate. Noroc cu Dinescu care gateste.

Citeste si comenteaza peblogul Romania Obiectiva.