Ziaristii mimoza de la FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) scriu azi in mod fundamental abominabil ca gestul Fed de a tipari bani in cantitati uriase i-a ingrozit pe chinezi si ca asta nu se va lasa fara masuri protectioniste pe plan mondial. Evident ca articolul intarata impotriva americanilor care, pentru a se apara de acuzatii, ar putea da cu boambe in stanga si-n dreapta (mai ales in stanga). Acu pe bune, daca mimozele chiar scriu ca Fed ii ingrozeste pe chinezi, pana la urma aia chiar vor fi un popor de ingroziti. China (care tocmai a publicat foarte interesantul Raport de Stabilitate), pentru a nu se lasa mai prejos, ar putea de pilda stopa exportul de ascutitori in SUA.

Asta in timp ce presedintele BCE, Jean Claude Trichet ar putea face si el ceva (cred). Niste nenorociti, mimozele alea de la FAZ, care dinamiteaza ditamai relatiile internationale.

FT o face si mai lata

Dar asta nu-i nimic. Alte mimoze, parca si mai incrancenate, scriu in Financial Times ca preturile la zahar ar putea urca in lunile urmatoare. Pai evident ca daca scriu asta, preturile alea chiar vor urca. Nu judeca, ale

ft

ft

Foto: Hotnews

naibii de mimoze, ci scriu asa, in baza unor nenorocite de grafice. I-am trimis autorului pe mail avertismentul dat ieri de Guvernator si i-am spus in ce situatie penibila se plaseaza. Ca preturile alea de care scriu ei sigur ca o sa creasca, o sa faca inflatie si dracu` ii ia. Poate omul chiar nu stie ce face scriind asa ceva! Eu sincer nu am niciun interes in asta, dar cand ii vad pe felcerii aia cum se arunca sa dea stiri fara sa isi intrebe propriul Guvernator daca e frumos ce fac, parca ma apuca asa, o mancarime…

Nu mai zic ca in acelasi FT, am mai zarit cateva articole care chiar incita. “Indoieli cu privire la cresterea economica”, de pilda. Pai cum sa scrii baaaaaai mimoza, asa ceva? Mai bine nu pui titlu deloc, decat sa vii cu stiri din astea! In mailul trimis colegilor de la FT le-am sugerat ca, macar in titlu, sa foloseasca expresii de bine. De pilda, “Frunzele copacilor cresc frumos, natiunea e mandra”. Si in text, da`l in carnat ca si asa nu il citeste nimeni, scrii ce vrei tu de cresterea economica. Da` macar titlul, dom`ne sa arate bine…

The Guardian anunta ca unele preturi vor creste. Sa-i cautam la conturi!... Speculatorii naibii…

Asta inca nu-i nimic. Alti felceri, de la o fituica numita The Guardian, scriu NEGRU PE ALB ca preturile vor urca. Niste inconstienti, serios. Niste neica nimeni pe care ii cheama Unilever au facut ei un studiu cica (hahaha, toti stim cata valuta au acesti Unilever si cine e in spatele lor) din care ce rezulta? Ca preturile vor cresteeeeee. Zi zau, bai Unilever? I-ai cerut tu permisiunea lui Guvernatorul BoE sa dai pe goarna tampeniile astea, bai ziarist care asteapta mangaieri pe crestet? Ia retraget-i afirmatiile, daca nu vreu sa te arestuiesc pentru atac speculativ pe leu!

Naftemporiki? Niste felceri care vor sa duca tara de rapa

Belitii de la Naftemporiki (trista foaie de business din Grecia, dupa cum vad) scriu ca increderea consumatorilor eleni este la un nivel foarte coborat. Pai sigur ca acuma o sa coboare si mai mult, o sa fie numa un plans si-un bocet pe strazi, de saracii aia de la Banca centrala n-o sa mai stie cum sa le urce moralul. O sa fie nevoiti la o adica sa angajeze trupe de clovni care sa inveseleasca lumea, ceea ce va adanci deficitul bugetar. Daca respectivii clovni sunt adusi din alte tari se duce… de suflet si deficitul de cont curent. E bine? E bine pe naibii, dar daca atata pot mimozele….

El Pais? Uitati-va de ce sunt in stare!!!!

Spaniolii inconstienti de la El Pais scriu azi ca economia va stagna cinci ani. Pai acuma o sa stagneze 100 de ani, daca scrii asa ceva! Cui foloseste un articol din asta? Efectele sunt evidente in cazul stagnarii economiei. Populatia va stagna si ea, nu va mai creste nimeni nici in greutate nici in inaltime, ceasurile insele vor stagna si totul se duce naibii… De ce? Doar pentru ca niste mimoze se joaca cu cuvintele!

Asa da!!! Exista insa si o presa cinstita, onesta!

Ca sa inchei totusi pe un ton optimist, va dau un exemplu numai bun de urmat! Luati exceptionalul ziar de business care este Le Faso. Da, e din Burkina Fasso, unde sunt si acolo oameni, da? Priviti mandrete de titluri:

Togolezii, pe drumul cel bun. Sau “Uagadougou, si pe urma…?” Sau “Togolezii din Burkina Fasso se eprima!” Titlurile sunt din presa de ieri si mi-au ramas placut intiparite in hipotalamus.

Iata deci ca se poate!

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa