Unui austriac ateu i s-a permis sa apara in fotografia de pe permisul de conducere purtand pe cap o strecuratoare de spaghete, dupa ce el a sustinut ca este "pastafarian" iar obiectul reprezinta un "acoperamant religios", relateaza BBC News.

Niko Alm, cu sita pe capFoto: Reuters

Niko Alm s-a decis sa-si depuna actele pentru eliberarea permisului auto in urma cu trei ani, dupa ce a citit ca purtarea pe cap a unor obiecte de vestimentatie este permisa in fotografiile oficiale, dar "numai din motive confesionale".

Alm le-a spus autoritatilor ca strecuratoarea este o exigenta a religiei sale, pastafarianismul.

Ateu autodeclarat, Alm sustine ca apartine de "Biserica Monstrului Zburator de Spaghete" (Church of the Flying Spaghetti Monster), o religie parodie ai carei membri isi spun "pastafarieni".

Pe site-ul grupului se mentioneaza ca "singura dogma permisa in Biserica Monstrului Zburator de Spaghete este respingerea dogmelor".

Potrivit Wikipedia, Pastafarianismul a fost creat in 2005, de catre Bobby Henderson, ca protest satiric impotriva deciziei unor scoli americane de a introduce predarea teoriei crestine despre "designul inteligent", ca alternativa la teoria evolutiei. Astfel, membrii "Bisericii Monstrului Zburator de Spaghete" au cerut la randul lor ca elevilor sa le fie predata versiunea pastafariana a designului inteligent, ca alternativa la teoria crestina.

Pe acelasi principiu, cererea pastafarianului Niko Alm pentru eliberarea permisului de conducere reprezinta un raspuns la decizia Austriei de recunoastere a vesmintelor religioase in fotografiile oficiale, noteaza BBC.

Potrivit lui Alm, autoritatile austriece i-au cerut sa obtina si un certificat medical care sa ateste ca este "apt din punct de vedere psihologic" pentru a sofa, insa, dupa trei ani, politia i-a eliberat intr-un final permisul auto, in care acesta este infatisat cu "accesoriul religios" pe cap.

Urmatorul pas, spune Alm, este acela de a cere autoritatilor austriece recunoasterea oficiala a religiei pastafariene.

  • Austriacul a povestit cum si-a obtinut permisul de conducere pe blogul sau. Vezi aici fotografiile originale.