In lunga lista a descoperirilor intamplatoare, de la America si pana la penicilina, se mai adauga una: iluzia optica ce face chipurile sa para monstruoase. Cum in acest domeniu imaginile vorbesc mult mai bine decat cuvintele, iata mai jos videoclipul. Este suficient sa fixati privirea pe crucea situata intre cele doua portrete timp de aproape un minut, cat dureaza montajul, scrie Slate.fr.

Iluzie opticaFoto: YouTube

Daca ne concentram privirea pe centrul imaginii, avem repede impresia ca toate chipurile care defileaza cu repreziciune in stanga si in dreapta imaginii sunt deformate de efectul 'morphing'. De fapt, nu se intampla nimic. Este suficient sa apesi butonul "pauza" pentru a descoperi ca imaginile femeilor nu au suferit nicio transformare.

Asa cum povestesc psihologii australieni care au publicat un articol asupra acestei iluzii optice in revista Perception, descoperirea a fost intamplatoare. Sean Murphy, un student, pregatea o serie de portrete, obtinute in parte dintr-o baza de data slovaca, pentru un experiment legat de identificare. In acest scop, el trebuia sa alinieze toate portretele sub ochii sai. Derulandu-le, pentru a verifica daca totul este corect, i s-a parut dupa cateva secunde ca toate chipurile capata aspecte grotesti.

"Daca o persoana avea un maxilar mai mare, acesta parea deosebit de mare, aproape grotesc. Daca o persoana avea un nas fin, acesta parea filigranat".

Si totusi, continua articolul, "daca oprim filmul si privim din nou chipurile separat, acestea revin repede la normal".

Pentru moment, autorii nu stiu prea bine cum functioneaza aceasta iluzie optica, dar au observat ca, cu cat o trasatura specifica se indeparteaza de "normal", cu atat mai mult indicele de distorsiune este mai ridicat. Alinierea tuturor chipurilor sub ochi, facilitand compararea la viteza mare, are un rol important in aceasta iluzie: este ca si cum diferentele sar literalmente in ochi.

Un alt aspect important: iluzia optica slabeste dincolo de o anumita viteza. Cercetatorii au optimizat deci efectul punand sub ochii privitorului intre patru si cinci portrete pe secunda. De altfel, daca un scurt cadru alb este inserat intre cele doua chipuri, iluzia dispare aproape complet. ​