Intel a lansat in Romania seria de procesoare pentru servere Xeon 5.500, destinata clientilor companii. Procesoarele au consum mai redus de energie si permit serverelor sa abordeze noi domenii. In Romania, sisteme bazate pe noile procesoare Intel pentru servere sunt disponibile incepand de marti in ofertele producatorilor Dell, Fujitsu Siemens Computers, IBM, HP, Maguay si ProSys.

Seria de procesoare Xeon 5.500 are preturi cuprinse intre 188 si 1.600 dolari pentru cantitati de 1.000 de bucati.

"Adresabilitatea este foarte variata, pornind de la statii de lucru, pana la baze de date, cresterea de performanta aduce imbunatatiri platformelor si serverele vor putea fi folosite in domenii cu totul noi, pe partea de cercetare, simulari, computere de mare performanta", a spus Irinel Burloiu, director de dezvoltare pentru Intel in Roamania

Compania considera ca lansarea Xeon 5500 e pentru serverele Intel cel mai important eveniment din 1994 incoace, cand s-a lansat procesorul Pentium Pro.

Seria Xeon 5500 are o mare eficienta energetica, imbunatateste viteza sistemului si il face mai flexibil. Producatorul estimeaza ca pe plan mondial 70 de producatori de sieteme vor anunta peste 230 de sieteme unice bazate pe seria xeon 5.500.