Bluetooth SIG a adoptat oficial Bluetooth Core Specification Version 3.0 + HS (High Speed). Aceasta versiune e bazata pe protocolul 802.11, acelasi folosit de modulele WiFi si routere.

Noul standard permite mai mult decat clasicele si greoaiele transferuri de poze intre mobile, suportand cu brio legaturi camera video-HDTV, PC-PMP si UMPC-imprimanta, arata Engadget.

Includerea 802.11 Potocol Adaptation Layer (PAL) se asigura de viteze la o rata aproximativa de 24Mbps.

Mike Foley, director executiv al Bluetooth SIG a aratat ca trimiterea de date intr-un volum mai mare va duce la un consum sporit de energie, admitand ca specificatii pentru Bluetooth 3.0 cu consum redus sunt in discutii, urmand sa aflam mai multe detalii in urmatorul an.

Exista si posibilitatea, deocamdata teoretica, de a face un upgrade de la 2.1 la 3.0, atata timp cat un computer este echipat cu un modul Bluetooth 2.1 si cu un radio WiFi cu 802.11. Dispozitivele mobile vechi nu vor putea trece la versiunea noua prea usor, sau chiar deloc.

In ceea ce priveste produsele finale, Bluetooth 3.0 va fi adaugat nu numai in generatiile viitoare de telefoane mobile, dar ar putea infiltra masiv si camere video, televizoare, proiectoare, HDD externe.

Consumatorii vor putea beneficia in mod real de 3.0 intr-o perioada cuprinsa intre noua luni si un an.

Alex Sima - TownPortal