Motorul de cautare Wolfram Alpha a fost inaugurat si "eliberat in salbaticie", dupa ce a fost pana acum tinut in captivitate si supus la numeroase teste. Am scris de curand despre aniversarea si despre situatia motoarelor de cautare in 2009, asa ca e un moment potrivit sa testam pe scurt ce are de oferit Wolfram Alpha si sa vedem daca se ridica la inaltimea asteptarilor.

Pe site suntem sfatuiti sa incercam o serie de cautari:

- Orice data calendaristica;

- Orice nume de oras;

- Orice cod de bursa;

- Orice calcul;

- Orice formula matematica;

- Orice doua nume;

- Orice tip de mancare;

- Orice unitate de masura;

- Orice formula chimica;

- Orice note muzicale;

Am incercat cu ziua de azi si am obtinut urmatoarele rezultate:

- Ziua 139 a anului (saptamana 21);

- Nici o observatie majora sau sarbatoare oficiala pentru Romania in 19 mai;

- Aniversari: Moartea poetului John Betjeman (1984); Nastere: Nicole Brown Simpson (1959);

- Rasaritul la ora 5:45; Apusul la ora 20:42. Perioada de lumina a zilei: 14 ore si 57 de minute;

Pentru introducerea "Bucharest" ni se dau date cu privire la locatie, populatie, conditii meteorologice, timp local si poate cel mai interesant, suntem trimisi pe Google Maps pentru a vedea o imagine a orasului prin satelit. Un indiciu in plus ca nu poate fi vorba de concurenta intre Google si Wolfram.

Pentru introducerea "Bucuresti", primim o eroare: "Wolfram|Alpha isn't sure what to do with your input". Cu alte cuvinte, motorul nu are inca memorate denumirile originale si cele care nu au varianta in engleza nu exista pentru el.

Am incercat cu o intrebare clasica: "what is X". X a fost un termen pe care l-am schimbat de nenumarate ori, de la nume de persoane, parti anatomice si pana la concepte. Pentru "What is war" obtinem:

- Assuming "war" is a cause of death. Mortality results for Romania: 10.231 life years lost per year (2004 estimates);

Asadar, Wolfram inca nu are "inteligenta" necesara de a-si da seama ca razboiul nu ne-a afectat in ultimii ani, eliminand astfel legatura dintre razboi si mortalitate.

Wolfram Alpha contine 10 trilioane de bucati de date, 50.000 de algoritmi si modele, si peste 1.000 de capabilitati lingvistice. Este construit pe codul Mathematica, la care s-a lucrat vreme de peste 20 de ani, si care depaseste 5 milioane de linii de cod specifice.

Dezvoltarea motorului si a tehnologiilor din spatele sau continua in fiecare zi.

Alex Sima - TownPortal