O echipa de jurnalisti care investiga afacerile cu deseuri electronice a descoperit si cumparat intr-o piata din Ghana un HDD cu documente sensibile apartinand corporatiei Northrop Grumman, contractor al guvernului american.

Hardul a apartinut unui angajat care inca lucreaza in companie si contine "sute de documente privind contractele cu guvernul", a declarat Peter Klein, cel care a condus investigatia.

Printre datele cu risc mare se afla cele privitoare la contracte cu DIA (Defense Intelligence Agency), TSA (Transportation Security Agency) si chiar NASA.

Fisierele respective nu erau protejate prin criptare. Costul lor a fost doar de 40 de dolari, arata ITworld.

Compania a afirmat ca nu este sigura cum au ajuns datele in Ghana, dar ca a angajat pe cineva ca sa "scape de PC". "In baza documentelor aratate, credem ca e posibil ca hard diskul sa fi fost furat pe parcurs", adauga comunicatul.

Ironic, unele documente contineau chiar si ghiduri de protectie pentru datele electronice.

Potrivit lui Klein, este o practica des intalnita ca vechile dispozitive electronice sa fie duse in tari in curs de dezvoltare, ca Ghana, unde localnicii incearca sa recicleze componente care inca mai functioneaza.

Anul trecut au fost descoperite cantitati substantiale de deseuri electronice, acestea fiind aruncate in conditii periculoase.

Reporterii au cumparat in total sapte harduri, aproape toate continand date despre fostii lor proprietari, inclusiv numere si parole de carduri. Surse din Ghana au declarat ca hotii locali cauta fara oprire astfel de date pe hardurile gasite.

Un expert in recuperarea datelor sustine ca cea mai sigura metoda de a scapa de datele sensibile de pe un hard este sa-l distrugi fizic.

Alex Sima - TownPortal