Prima zi a targului de electronice Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, primul si unul dintre cele mai mari din intregul an, a adus noutati care vor defini tehnologia in noul an. Microsoft a prezentat primele detalii despre urmatoarea versiune de Windows, Samsung a lansat un laptop mai usor, mai subtire si semnificativ mai puternic decat Apple MacBook Air, iar Motorola a prezentat un smartphone care are ca accesoriu... un laptop.

Noutati de la CESFoto: Colaj foto

Microsoft a prezentat in cadrul unei conferinte de presa primele detalii despre urmatoarea versiune de Windows, pe care nu a numit-o, dar despre care se crede ca se va numi Windows 8. Cea mai importanta stire despre noul sistem de operare este ca acesta va avea o versiune creata special pentru sisteme ultra-portabile bazate pe procesoare ARM, cu consum ultra-redus de energie, cum sunt cele din tabletele Apple iPad sau Samsung Galaxy Tab. Aceasta miscare este oarecum surprinzatoare, dat fiind ca Microsoft are deja un sistem de operare destinat acestei platforme, Windows Phone 7, informeaza Mashable. Din pacate, aplicatiile actuale pentru Windows nu vor functiona pe varianta destinata procesoarelor ARM.

Gigantul din Redmond a prezentat de asemenea si primul mouse multi-touch din istoria companiei, similar modelului Apple Magic Mouse, doar ca intr-o forma mai ergonomica. Noul periferic aduce si un nou sistem de management al desktop-ului similar cu functia Expose din Mac OS X, care afiseaza simultan ferestrele tuturor aplicatiilor pornite, lasand utilizatorul sa aleaga in ce aplicatie doreste sa lucreze.

Samsung a prezentat un nou model de laptop ultra-portabil, numit 9 Series, confectionat integral din aluminiu, cu o greutate si o grosime mai mica decat cea a rivalului de la Apple, MacBook Air. Noul laptop va avea o dimensiune de 13 inci, o greutate de 1,31 kg si o autonomie de 6,5 ore, in conditiile in care foloseste un procesor Intel Core i5, semnificativ mai puternic decat procesorul Core 2 Duo din MacBook Air. Sistemul va mai include un SSD de 128GB, 4GB de memorie RAM si un sistem de sunet ce contine si un sub-woofer de 1,5 wati. Pretul sistemului va porni de la 1600$, scrie Gizmodo.

Toshiba a prezentat mai multe prototipuri de televizoare 3D care nu necesita ochelari, o tendinta care se manifesta in toata industria. Noile ecrane vor putea afisa continut 3D doar daca sunt vizionate din anumite unghiuri fixe, dar primele demonstratii par promitatoare, informeaza Engadget.

Motorola a lansat telefonul inteligent Atrix 4G, bazat pe sistemul de operare Google Android, si o serie de accesorii pentru el care include si... un laptop. Noul terminal va include un procesor dual-core si 1GB de memorie RAM si va putea fi atasat unui docking station in forma unui laptop care nu contine nici un fel de procesor sau spatiu de stocare. Atasamentul va permite utilizatorilor sa foloseasca un ecran mai mare si o tastatura completa atunci cand au nevoie, totul “pe umerii” noului terminal de la Motorola. In timpul prezentarii oficiale, un reprezentant al companiei a demonstrat ca ansamblul “webbook”+telefon poate rula o varianta completa a browserului Mozilla Firefox, suportand inclusiv continut Adobe Flash. Mai multe detalii aici.