HotNews.ro a testat noul sistem de operare pentru dispozitive mobile Google Android 3.0 “Honeycomb” pe o tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, in cadrul conferintei europene anuale Samsung European Forum de la Budapesta.

Foto:

Hardware - noua varianta a tabletei Samsung Galaxy Tab reprezinta un progres semnificativ fata de prima versiune, testata pe larg de HotNews.ro in urma cu cateva luni. Diagonala display-ului tactil este de 10,1 inci, cu 3 inci mai mult decat prima generatie, ia rezolutia este de 1280x800 pixeli. Spre deosebire de varful de gama al seriei de telefoane inteligente Galaxy S, tableta nu foloseste un ecran AMOLED, fiind bazata in schimb pe un display LCD conventional.

Contrastul si luminozitatea sunt satisfacatoare, dar nu remarcabile. In ceea ce priveste constructia, Samsung a ales sa foloseasca plastic pentru spatele aparatului si sticla ultra-rezistenta Gorilla Glass pentru ecranul tactil, la fel ca si in cazul modelului precedent. Tableta este surprinzator de usoara, mai ales pentru un aparat de 10 inci, iar calitatea finisajelor este foarte buna. Aparatul nu include nici un buton pe partea frontala, producatorul renuntand la cele patru butoane clasice pentru platforma Android (Inapoi, Acasa, Meniu, Cautare), acestea fiind disponibile doar ca emelemente ale interfetei software.

Partile laterale ale aparatului includ un buton de pornire, doua butoane pentru volum si un slot pentru o cartela SIM. Tableta foloseste difuzoare stereo, pozitionate in partile laterale. Camera frontala pentru video conferinte este pozitionata in centrul partii superioare a display-ului, producatorul aratand o preferinta clara pentru folosirea tabletei in mod orizontal. Camera principala, de opt megapixeli, este pozitionata pe spatele aparatului si include si un blitz LED.

Software - Android 3.0 Honeycomb este extrem de diferit de variantele sale precedente, optimizate pentru telefoane mobile. Cu o interfata complet noua, optimizata pentru rezolutiile mult mai mari ale tabletelor, Honeycomb pare total deconectat de la istoria de pana acum a platformei. Desi am putut testa tableta doar pentru scurt timp, putem spune ca sistemul este optimizat pentru hardware-ul pe care ruleaza, viteza de reactie fiind aproape instantanee in majoritatea situatiilor.

Spre deosebire de variantele precedente, Android 3.0 nu suporta in prezent standardul Adobe Flash, acesta urmand sa fie adaugat in urmatoarele cateva luni. Mai ales in cazul browserului, noul sistem de operare reprezinta un progres semnificativ fata de varianta precedenta, care pe o tableta oferea un nivel scazut al performantei. Navigatorul internet suporta tab-uri intr-o interfata asemanatoare unui browser destop, iar suportul pentru gesturi multi-touch, cum ar fi cele pentru zoom si rotire permit o ergonomie ridicata a operarii.

Abilitatea de a rula mai multe aplicatii simultan este mult imbunatatita fata de editiile precedente ale sistemului de operare, iar interfata de comutare de la o aplicatie la alta este semnificativ mai intuitiva. HotNews.ro va testa pe larg noul gadget odata cu lansarea sa oficiala pe piata din Romania, la sfarsitul lunii aprilie. Puteti viziona un test video al noului sistem de operare in clipul de mai jos.

NOTA: Dispozitivul pus la dispozitie pentru teste este bazat pe versiunea finala a Android 3.0, dar nu toate serviciile sunt active, dat fiind ca lansarea pe piata va avea loc abia peste doua luni, la sfarsitul lunii aprilie.