Apple a lansat prin noua serie de laptopuri MacBook Pro primele produse care folosesc noul standard de transfer Intel LightPeak, sub numele oficial de Thunderbold. Noul standard foloseste un conector identic cu standardul MiniDisplayPort, propus de Apple in urma ca urmas al DVI pentru conectarea de monitoare. Noul standard va oferi viteze de transfer de pana la 10Gb/s si va fi compatibil cu standardele USB, FireWire si PCI-Express.

Cablu Intel ThunderboltFoto: Intel

Conform informatiilor comunicate de Apple, Thunderbolt (TB) este de 20 de ori mai rapid decat USB 2.0 si de 12 ori mai rapid decat FireWire 800. Ca exemplu, un film FullHD poate fi copiat in doar jumatate de minut folosind noul standard. Utilizatorii isi vor putea conecta aparatele actuale care folosesc interfete precum FireWire la noul port prin intermediul unor adaptoare, iar primele aparate care vor beneficia nativ de noul standard vor aparea pe parcursul acestui an. Toate adaptoarele compatibile DisplayPort, cum ar fi cele pentru porturi VGA, DVI sau HDMI vor functiona in continuare.

Dincolo de implementarea Thunderbolt, noile laptopuri MacBook Pro aduc pentru prima data in gama Apple noua generatie de procesoare Intel i5/i7 “Sandy Bridge”, cu un cip grafic performant integrat. Apple a renuntat de asemenea la procesoarele grafice nVidia pentru portabilele sale, alegand in schimb cipuri AMD Radeon.